http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

marți, februarie 09, 2010

ADEVARATA SARBATOARE IN CALENDARUL ORTODOX  ESTE

Sărbătoarea Sfintei Muceniţe Valentina - 10 februarie


Pomenirea sfintelor mucenite si fecioare: Enata si Valentina si a mucenicului Pavel.Dintre aceste doua fecioare, Enata era din tinutul Gaza, iar Valentina din Cezareea. Când ighemonul Firmilian sta la judecata, a fost adusa viteaza fecioara Enata, care fiind întrebata daca se leapada de Hristos, si ea marturisind ca Hristos este Dumnezeu, a fost chinuita cumplit. Atunci cinstita Valentina si ea fecioara fiind si nesuferind sa vada neomenia si cruzimea celor savârsite, s-a umplut de îndrazneala, si când i s-a poruncit ca sa aduca jertfa idolilor, caci acolo lânga scaunul de judecata, se gasea un jertfelnic, ea l-a izbit cu picioarele si l-a surpat împreuna cu focul ce era pe el. Atunci tiranul mânuindu-se, a chinuit-o cumplit si pe ea. Si încetând a le mai chinui, a hotarât sa fie arse în foc. Dupa aceasta a fost adus la patimire sfântul Pavel. Si dupa ce a suferit mai multe chinuri si s-a aratat mai presus de patimi, cu harul lui Hristos, a fost osândit la moarte de sabie. Iar el, multumind lui Dumnezeu si rugându-se pentru cei de o credinta cu el, a primit taierea cinstitului său cap, dându-si duhul în mâinile lui Dumnezeu. »»»
--------------------------------------------------------------------------------

VALENTIN, VALENTINA – nume augural de origine latină, explicat în mod tradiţional prin participiul verbul valere, „a fi puternic, a fi sănătos”. În ultima vreme specialiştii au propus soluţia etruscă pentru acest nume.

Valentinus şi Valentina sunt nume calendaristice creştine.

Numele a părtuns la noi în special datorită influenţei latino-catolice, prin intermediul maghiar sau german: Bálint, Bălínt probabil şi Bolintin (influenţa maghiară) şi Féltin (influenţa germană). Valentin şi Valentina sunt împrumuturi apusene moderne, cu hipocoristicele Vali, Tina.

2 comentarii:

pansy spunea...

imi place tot ce e cu fructe,amsa incerc si eu tarta mai la vara,cand om avea fructe

valentina ionita spunea...

multumesc mult...poti folosi si fructe congelate,asa cum am folosit eu..