http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

duminică, februarie 07, 2010

Ciorba de burta


Ingrediente:

1,200 kg burta vita

1 morcov                                                               

o albitura

o ceapa

6-7 catei de usturoi sau dupa gust

3 galbenusuri

200 ml smantana

250 ml iaurt

sare,piper,cimbru

cateva boabe de piper,o foaie de dafin

1 gogosar acru de culoare rosie

1-2 linguri ulei pentru "stralucire"

2 l-2,5 l apa pentru fiert

Mod de preparare:

Daca folositi burta proaspata ,aceasta se spala,se curata bine de grasime,de pielite si se freaca cu putin malai amestecat cu sare mare pentru a se albi,dupa care se va tine in apa rece cu cateva feliute de ceapa si o lingura de otet pentru a dispare ” mirosul specific de stomac” cca 15-20 de minute,dupa care se va clati bine cu apa calduta schimbandu-se apa de 2-3 ori.


Daca folositi burta nefiarta cumparata de la supermarket,aceasta este curatata in cea mai mare parte…Se spala bine ,se curata de eventualele pielite si grasime…Si pe aceasta o tin cca 10 min in apa rece cu sare,otet si ceapa,dupa care o clatesc bine cu apa calduta...

Daca cumparati burta prefiarta trebuie sa o clatiti foarte bine si sa aveti grija sa nu o fierbeti prea mult deoarece riscati sa se sfarame,pur si simplu sa se topeasca ...

Eu fierb burta in oala sub presiune si pun in acelasi timp la fiert cu burta morcovul,albitura,ceapa ,boabele de piper,frunza de dafin ,cateva fasii de gogosar si las sa fiarba la foc mic o ora si jumatate- doua ore dupa ce au inceput sa iasa primii vapori de aburi.


Daca fierbeti burta in oala normala,puneti zarzavatul la fiert dupa cca o ora si jumatate si lasati sa fiarba bine la foc mic pana sunt fierte bine atat burta cat si zarzavaturile.
Intre timp se curata usturoiul ,se piseaza bine si se amesteca cu sare si otet de mere.

Separat galbenusurile de ou se bat si se amesteca usor,usor cu smantana si cu iaurtul.

Cand este fiarta burta luam cateva linguri de zeama din ciorba si turnam peste dressingul format din galbenusuri,iaurt,smantana pentru a nu se taia si sa fie la aceeasi temperatura cu ciorba .
Scoatem din oala atat burta cat si zarzavatul si strecuram zeama.


Burta se taie pe lungime fasii subtiri si se adauga in ciorba.

Personal imi place sa adaug pentru culoare in zeama strecurata restul de gogosar acru taiat fasii si morcovul fiert pasat. Se potriveste de sare si se mai fierbe cateva minute.

Dam deoparte oala de pe foc si adaugam putin cate putin dressingul din galbenusuri, smantana ,iaurt amestecand continuu si 1-2 linguri de ulei pentru "stralucire". Daca ciorba a iesit prea deasa puteti sa mai adaugati putina apa fiarta.

La servire se adauga in farfurie dupa gust din amestecul de usturoi si otet de mere,iar ardeiul iute este la loc de cinste…
Pofta buna!
O sa pregatesc cat de curand o ciorba de burta frantuzeasca la care o sa folosesc si carne de vitel...Este o reteta speciala si tare gustoasa pe care am servit-o in Franta cu ani in urma...O sa va placa in mod sigur...

4 comentarii:

Adina Amironesei spunea...

Buna Valentina,
Recunosc ca nu prea ma "omor" cu "bucataritul", dar ca am ajuns aici plecand pe urmele tale de pe Gustos.ro. unde am postata numai o reteta (cea la care ai pus comentariul) pentru ca numai la acel tort am ajuns la perfectiune...:))) ...glumesc...
Am ramas surprinsa de cartile tale de retete de acolo si ajungand aici mi-am dat seama ca nu e o goana dupa puncte si ca de fapt e pasiune pura ...
Mi-am dat seama inca o data ca lucrurile facute din inima au o cu totul alta valoare decat cele facute in virtutea inertiei..si, evident, cu totul alt gust...glumesc acuma..fiind vorba de mancare era oricum evident...:)))
In concluzie simt sa te felicit pentru ceea ce faci, pentru sufletul si pasiunea pe care le pui in ceea ce faci, pentru ca simt ca pui suflet in TOT..nu numai in mancare...
te imbratisez cu drag >:D<...si iti las un mic cadou : "Ganduri" (click!) ...
p.s. nu intamplator am ales ciorba de burta pentru a lasa comentariul...mor dupa ea desi nu as gasi rabdarea sa o fac...:)))

valentina ionita spunea...

Draga Adina,
iti multumesc mult pentru aprecieri si interesul acordat retetelor mele...Sper din sufletul sa nu dezamagesc... Pupici...

Adina Amironesei spunea...

Cand punem suflet in ceva si ne ghidam dupa ce ne spune inima (vocea interioara) nu avem cum dezamagi ...pentru ca se SIMTE...:)
cu drag...>:D<

valentina ionita spunea...

Intr-adevar Adina ceea ce faci cu suflet,cu pasiune este imposibil sa nu iasa bine...Pupici