http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

vineri, mai 21, 2010

Mosii de Vara si Rusaliile

In sambata dinaintea Pogorarii Sfantului Duh, Biserica face pomenirea de obste a mortilor ca si cei care se odihnesc intru Domnul sa se bucure de darurile Sfantului Duh. Pomenirea mortilor in Sambata dinaintea Rusaliilor a aparut inca din secolul al VIII-lea. De altfel, inaintea fiecarui mare Praznic Imparatesc Biserica a randuit ca, pe langa rugaciunile pentru cei vii sa se faca si pomenirea celor morti, pentru ca si acestia sa fie invredniciti de iertarea pacatelor si de vederea slavei lui Dumnezeu.


Duminica Cincizecimii, numita in popor si Duminica Mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Duhului Sfant peste Sfintii Apostoli, asa cum ni se istoriseste in Noul Testament. Acest eveniment, care are loc la 50 zile de la Invierea Domnului, incheie descoperirea fata de lume si de creatie a lui Dumnezeu, prin Mantuitorul Iisus Hristos, si se intemeiaza Biserica. Conform Traditiei, in zilele urmatoare marilor Praznice Imparatesti sarbatorim persoanele care au slujit ca instrumente in iconomia mantuirii sau care au avut un oarecare rol in desfasurarea acesteia. De aceea, luni, a doua zi dupa Rusalii , praznuim Sfanta Treime, plinatatea dumnezeirii.


Credinta populara spune ca sarbatoarea Rusaliilor ar tine trei zile,dar unele scrieri arata ca Rusaliile se serbeaza numai in Duminica Cincizecimii, singurul Praznic Imparatesc care tine trei zile este Invierea Domnului.


Sarbatoarea Rusaliilor, impreuna cu Sfintele Pasti, reprezinta cele mai vechi sarbatori crestine, inca de pe vremea Sfintilor Apostoli (Sfantul Apostol Pavel, Sfantul Apostol Luca, Sf. Irineu, Tertulian, Origen, Sf. Epifanie) .

Mosii de vara, tinuti in sambata Rusaliilor, sunt unul dintre cele mai importante momente ale pomenirii mortilor. Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat libere timp de 50 de zile, se intorc in morminte in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau ritualuri de induplecare a spiritelor mortilor. Se impodobeau toate gospodariile si mormintele cu frunze de pelin, frunze de tei si de nuc si faceau pomeni . Aceste ritualuri s-au pastrat cu sfintenie pana in ziua de astazi.


De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn ,impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele zone ,Mosii de vara se incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire.

Rusaliile sunt considerate zane rele,zanele apelor care iau mintile oamenilor, sau ii pocesc pe cei care le ies in cale sau nu este bine ca in aceasta zi lumea sa mearga la scaldat. Se spune ca oamenii trebuie sa poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apara de acestea,dar mai ales nu este bine sa le vorbeasca daca cumva le intalnesc.

In Transilvania inca se mai pastreaza obiceiul „Instrutatul boului”, datina pastoral-agrara, influentata de cultul solar, care simbolizeaza fecunditatea si fertilitatea,iar in sudul tarii inca se mai practica Dansul Calusarilor, mai ales pentru vindecarea de boli.

Sursa : Arhiepiscopia Tomisului

2 comentarii:

maria mihalache spunea...

Premii zambarete si primavaratice te asteapta la mine pe blog.Pup!

valentina ionita spunea...

Multumesc mult....Pupici