http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

joi, noiembrie 18, 2010

COLIVA



Ingrediente:

1 kg arpacas
1,5 kg miez de nuca
250 g stafide
300 g zahar sau dupa gust
esenta de lamaie,portocala,rom,migdale dupa gust
2-3 pliculete zahar vanilat
200 g biscuiti pisati
zahar pudra,cacao,nuca de cocos ,bomboane  pentru ornat


Saptamana trecuta am facut pomenirea de 10 ani a  bunicii materne atat la noi la biserica,acasa cat si in judetul Calarasi unde este inmormantata. Bunica a fost ,este si va ramane ingerul meu pazitor,cea care m-a salvat ,m-a readus la viata anul acesta pe 18 februarie cand era sa mor in urma formarii unui edem cerebral puternic si a catorva accidente vasculare datorate citostaticelor. Dumnezeu m-a intarit ,mi-a dat putere pentru a putea merge ,ma simt linistita si in mod sigur si bunica a fost fericita sa ma vada.



De la bunica mea Dumnezeu sa o aiba in paza am invata ca seara inainte de a merge la biserica ,graul se alege,se curata de impuritati ,se spala in 9 ape caldute numite cele 9 cete ingeresti,dupa care se pune la fiert in cca 3 l apa.


La inceput focul trebuie sa fie mai puternic,apoi se fierbe la foc mic cu grija sa nu se lipeasca.In timpul fierberii graul nu se amesteca cu lingura ci doar se misca cratita ,oala (ca la sarmale)...


Cand a scazut apa complet se adauga zaharul,amestecandu-se usor cu lingura de aceasta data si se fierbe la foc mic pana a inflorit graul ,iar apa,siropul format a scazut.



Dupa ce s-a oprit focul,graul fiert se rastoarna in alt vas (sa nu fie din material plastic) ,se presara deasupra nuca macinata si se acopera cu un prosop curat si umed pentru a impiedica uscarea,prinderea unei cruste deasupra .





Dimineata la prima ora se  amesteca cu  zaharul vanilat,esentele,cateva linguri din biscuitii pisati, stafidele, cateva bombonele,se aseaza pe platouri si se orneaza cu biscuiti pisati,cacao,zahar pudra,nuca de cocos, bomboane.





Niciun comentariu: