http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

marți, decembrie 21, 2010

Rodica Tapalagă ne-a spus “Adio!”. Actriţa s-a stins din viaţă din cauza unei boli autimune


O mare actrita ne-a parasit ...Craciunul este mai sarac... Marea actrita a decedat din cauza bolii care ma macina si pe mine de 5 ani ...
Este cea mai cumplita boala deoarece nu exista tratament pentru vindecare...Tratamentul este doar pentru a ne tine boala sub control sa nu evolueze,dar si in cazul meu a evoluat foarte rapid. Citostaticele si cortizonul fac mai mult rau decat bine...
Asta este viata...traim cat ne este scris cu ajutorul lui Dumnezeu...

Pe 18 decembrie,Rodica  Tapalagă s-a stins din viaţă, la 71 de ani, după o lungă şi grea suferinţă. Actriţa suferea de colagenoză, o boală autoimună, care s-a agravat în ultimele două luni şi care i-a afectat plămânii şi rinichii. Deşi ştiau că este bolnavă, prietenii şi colegii de teatru sperau că medicii o pot ajuta să se însănătoşească şi sunt şocaţi de vestea morţii sale. Stela Popescu, alături de care Rodica  Tapalagă a debutat în piesa de teatru “Alo?... Aţi greşit numărul!”, în 1958, este profund îndurerată de pierderea uneia dintre cele mai bune prietene ale sale, iar actorul Florin Zamfirescu vorbeşte la trecut despre ea: “Era un taifun, un talent ieşit din comun!”.
După doi ani în care medicii au făcut eforturi supraomeneşti pentru a-i reda sănătatea, Rodica  Tapalagă s-a stins din viaţă, în locuinţa sa din Bucureşti. Actriţa a fost spitalizată timp de două săptămâni, dar boala i-a afectat iremediabil plămânii şi rinichii, iar tratamentul nu a mai avut efect, a mai spus Bogdan Popescu, fiul actriţei.
“Am mâncat o pâine împreună! Era un om extraordinar de talentat! Sunt şocat şi nu pot crede că nu mai este printre noi!”, spune Mircea Diaconu, pentru Mediafax, în timp ce Stela Popescu susţine că RodicaTapalagă a fost “o persoană cu totul aparte”, una dintre cele mai bune prietene ale sale, de care a fost văduvită mult prea devreme. Şi actorul Florin Zamfirescu deplânge moartea Rodicăi Tapalagă şi, cu lacrimi în glas, spune că iubitorii de teatru şi film au pierdut o mare valoare. Actorul Alexandru Arşinel a declarat că aceasta a fost "unică în felul ei în peisajul teatral românesc, o actriţă specială, o actriţă extrem de inteligentă, cu disponibilităţi teatrale extraordinare". "Era şi o comediană şi o tragediană foarte mare, de un spirit deosebit, unică în felul ei în peisajul teatral românesc", a mai spus Arşinel, care a adăugat că era foarte bun prieten cu fratele actriţei, actorul Ştefan Tapalagă. Totodată, Arşinel spune că a jucat un singur spectacol alături de Rodica  Tapalagă, "Maior Barbara", de George Bernard Show, la televiziune, adăugând: "O cunoşteam, o salutam, o respectam". Regizoarea Cătălina Buzoianu a declarat că este copleşită de vestea trecerii în nefiinţă a Rodicăi Tapalagă, pe care a caracterizat-o drept senzaţională. "Am lucrat două roluri cu ea. A jucat în "Dimineaţa pierdută", de Gabriela Adameşteanu, unde a făcut un rol fabulos. Ea era doamna Ioaniu. Era senzaţională. Am vorbit despre ea şi despre piesă într-un interviu tv, dar a picat la montaj. Cartea era pe primul loc, piesa a rămas pe un loc secund", a declarat Buzoianu. Trupul actriţei a fost depus la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi - Colţea" din Bucureşti, unde cei care au admirat-o îi vor putea aduce un ultim omagiu.
Ducu Darie: A fost o actriţă aşa de bună încât Andrzej Wajda i-a sărutat mâna

Ducu Darie, directorul Teatrului Bulandra din Capitală, a declarat că marea actriţă Rodica   Tapalagă va fi mereu sinonimă cu Teatrul Bulandra. Ducu Darie a rememorat prima întâlnire cu Rodica  Tapalagă, care a avut loc tot în condiţii tragice, regretata actriţă înlocuind-o pe Ileana Predescu, o altă actriţă deosebită, într-o piesă de Cehov. "După o singură zi de repetiţii, a intrat în spectacol. Am avut premiera la Cracovia. A fost aşa de bună încât Andrzej Wajda, marele regizor polonez, a venit să le sărute mâinile actriţelor după terminarea piesei", a declarat, Ducu Darie. "O ştiu de mult timp pe Rodica  Tapalagă. Am văzut-o de multe ori înainte să am privilegiul să lucrez cu ea. Pentru mine, Rodica Tapalagă este şi va fi mereu Teatrul Bulandra, ca şi alţi mari, mari actori, Toma Caragiu, Octavian Cotescu…", a mai spus Darie.


Colagenoza  reprezintă un grup numeros de boli autoimune, majoritatea având un prognostic rezervat. De regulă, afectează persoanele tinere, de sex feminin, dar sunt şi excepţii. Colagenoza  este o structură a ţesutului conjunctiv şi presupune un atac imunitar la propriul ţesut. Persoanele care dezvoltă o colagenoză au o serie de afecţiuni pulmonare, cardiace, renale foarte grave, în funcţie de tipul de colagen implicat. Cea mai frecventă este lupusul sistemic care determină afectări difuze ale ţesuturilor, cu suferinţe ale rinichilor, inimii şi creierului. O altă colagenoză este sclerodermia, cu afectări pulmonare grave. Sunt boli extrem de invalidante care necesită tratament cronic. Nu există vindicare propriu-zisă, ci doar perioade de remisiune. Pacienţii trebuie să ia cortizon, astfel încât, pe lângă boala propriu-zisă, ei suferă şi din cauza efectelor secundare ale medicamentelor”, a declarat pentru „Puterea“ medicul Gheorghe Andrei Dan de la Spitalul Colentina.

Roluri în teatru şi film
Absolventă a Institutului deArtă Teatrală şi Cinematografică promoţia 1959, Rodica Tapalagă a creat roluri pe scenele mai multor teatre : Teatrul Naţional din Craiova , Teatrul Notarra şi Teatrul Mic, pentru ca din 1981 până în 2010 să fie actriţă a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra“ din Bucureşti. Printre cele mai cumnoscute roluri ale sale se numără cele din “Pygmalion”, “Steaua fără nume”, “Prostii sub clar de lună”, “D’ale Carnavalului”, „O scrisoarte pierdută”, „Trei surori”, „Cui i-e frică de Virginia Woolf” şi mai ales rolul „artistei” Annabel Lee din filmul „Artista, dolarii şi ardelenii”. 


sursa:puterea

SINCERE CONDOLEANTE  SI NU VA VOM UITA NICIODATA !!!

Niciun comentariu: