http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

vineri, decembrie 30, 2011

Anul Nou, moment al multumirii, innoirii si sperantei

Sa va  dea Dumnezeu sanatate, un an si mai bun, binecuvantat de la Dumnezeu si ajutor sfant pentru tot lucrul cel folositor.


Anul trecut,a fost primul Revelion petrecut la biserica...M-am lasat purtata de Dumnezeu si in noaptea dintre ani ...Am simtit  o liniste si o bucurie sufleteasca,parca paseam pentru prima oara in biserica si ma simteam binecuvantata . Slujba a inceput. Toti credinciosii impreuna cu preotii i-am multumit lui Dumnezeu pentru binefacerile si darurile primite de la Dumnezeu in anul ce tocmai cu pasi repezi trecea. Apoi am ingenunchiat cu totii si am inceput sa ne rugam lui Dumnezeu pentru a primi mila, pocainta,mantuire  si in anul ce vine. Poate  o sa vi se para  ciudat, dar este atat de linistitor ca in loc de numaratoare inversa de la miezul noptii sa auzi “Marire intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire. Cand pe strazi se auzeau pocnitorile si artificiile, preotii se rugau lui Dumnezeu ca toti sa fim mai buni,mai milostivi,mai smeriti si sa ne  intoarcem  la dreapta credinta. Pe fata fiecarui om am vazut speranta si credinta.
La incheierea slujbei, pe chipul fiecarui credincios din biserica se putea citi speranta,credinta... Am primit binecuvantarea , s-a cantat ...La multi ani...A fost ceva unic. Am pasit in anul nou in Casa Domnului si      m-am reintors dupa cateva ore la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie  .
Si de aceasta data Noul An ma  va gasi  tot in biserica, unde, la cumpana dintre ani, se vor oficia aceleasi slujbe speciale.   
Impreuna sa Il rugam pe Dumnezeu ca la cumpana dintre ani sa avem intelepciune, sa participam la slujba de noapte si sa-i multumim impreuna pentru darurile si binefacerile primite de la Dumnezeu in 2011. 
In prima zi a anului 2012, pe 1 ianuarie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Taierea imprejur cea dupa Trup a Domnului si pe Sfantul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, incepand cu ora 8.00, se vor savarsi Slujbele Utreniei si  Sfanta Liturghie , dupa care se  va oficia un Te-Deum de multumire adusa lui Dumnezeu pentru anul ce a trecut si, totodata, ne vom ruga impreuna  pentru ca in noul an Dumnezeu sa reverse peste intreaga lume pace si binecuvantare. Te-Deum-ul va fi urmat de oficierea Molitfelor Mari ale Sfântului Vasile cel Mare, slujba ce are ca scop invocarea milostivirii lui Dumnezeu pentru a-i intari pe cei credinciosi in urcusul duhovnicesc.
Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic în noaptea de 31 decembrie - 1 ianuarie este numit la români "Îngropatul Anului", denumirea de "Revelion" aparţinând timpurilor moderne.
Potrivit lui Ion Ghinoiu, autorul cărţii "Zile şi mituri", asemănător divinităţii, timpul se naşte anual, întinereşte, se maturizează, îmbătrâneşte şi moare, pentru a renaşte după alte 365 de zile. Ciclul sărbătorilor de Anul Nou este unul ritualic, împărţit simetric de Revelion în două segmente: perioada dintre Crăciun şi miezul nopţii de 31 decembrie şi apoi până la Bobotează. În prima parte a ciclului, timpul se degradează: se măreşte noaptea, sporeşte frigul şi întunericul şi, odată cu acestea, spaima oamenilor că lumea merge spre pierzanie, că va veni momentul când Soarele va dispărea definitiv de pe cer. Se face apoi simţit fenomenul solstiţiului de iarnă, când Soarele începe să urce pe bolta cerului şi ziua să crească puţin câte puţin, "cu cât sare cocoşul pe pragul casei" sau "cu cât se mişcă puiul în găoacea oului". Prin multe obiceiuri şi credinţe care exprimă iniţial teama, dezordinea şi haosul, iar, după miezul nopţii de Revelion, optimismul, veselia, ordinea şi echilibrul, oamenii acordă diverse semnificaţii fenomenelor naturale.

3 comentarii:

maria elena spunea...

Valentina, sa ai Un An Nou fericit, cu sanatate si tot ce-ti doresti alaturi de familia ta.

Alexandrina spunea...

E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

valentina ionita spunea...

Sa ne ajute Dumnezeu,sa fim sanatosi si binecuvantati....La multi ani cu drag!