http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

miercuri, februarie 22, 2012

Evanghelia: Sufletul se bucură de fiecare cuvânt al Mântuitorului (22 februarie) - dezlegare la oua,branza,lapte,peste

In această săptămână, zilele de miercuri şi vineri sunt aliturgice, adică nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Pericopa evanghelică citită ne atrage atenţia asupra cuvintelor rostite de Domnul Iisus Hristos: "Eu sunt pâinea vieţii; cel ce vine la Mine nu va flămânzi şi cel ce crede în Mine nu va înseta niciodată!" Nu vorbim de o simplă pâine, ci despre Hristos - pâinea vieţii. Cuvintele Mântuitorului nu sunt o promisiune stearpă, ci El ne oferă mijloacele prin care putem să dobândim veşnicia. Când ne împărtăşim, primim Trupul şi Sângele Domnului Hristos, ca merinde pentru drumul spre veşnicie. Atunci când ne împărtăşim, simţim că am primit o picătură de veşnicie şi putem privi spre milostivirea lui Dumnezeu. Trupul se satură cu pâine dospită, sufletul se satură cu fiecare cuvânt al Mântuitorului. Săptămâna aceasta o numim "săptămâna albă". Puritatea este starea în care ne-a creat Dumnezeu. Cu puritate să ne apropiem de Domnul Hristos Cel Înviat!(Pr. D. Păduraru)

Astazi  se rosteste pentru prima data in perioada Triodului, rugaciunea Sfantului Efrem Sirul - "Doamne si Stapanul vietii mele", rugaciune care inceteaza in miercurea din Saptamana Mare.

Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie.(o metanie)
 Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-l mie, slugii Tale.(o metanie)
 Asa, Doamne, imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin.(o metanie)
Si dupa rugaciunea aceasta,se zic aceste patru stihuri,iarasi in trei stari,cu 12 inchinaciuni:
Dumnezeule,milostiv fii mie pacatosului.
Dumnezeule,curateste-ma pe mine pacatosul.
Cel ce m-ai zidit,Dumnezeule,mantuieste-ma.
Fara de numar am gresit,Doamne,iarta-ma.
Apoi,iarasi se spune rugaciunea Sfantului Efrem Sirul.
Apoi rugaciunea aceasta
Stapane Dumnezeule,Parinte atotputernice,Doamne,Fiule Unule-Nascut,Iisuse Hristoase si Duhule Sfinte, o Dumnezeire,o Putere miluieste-ma pe mine pacatosul si cu judecatile care stii,mantuieste-ma pe mine nevrednicul robul Tau,ca binecuvantat esti in vecii vecilor.Amin.


 Postul Pastelui incepe, de fapt, de la Vecernia din Duminica Lasatului sec de branza. Stihurile care urmeaza Psalmului "Doamne strigat-am catre Tine..." anunta venirea Pastelui si, dincolo de Post, apropierea Pastelui! "Vremea postului sa o incepem luminat, supunandu-ne pe noi nevointelor celor duhovnicesti. Sa ne lamurim sufletul, sa ne curatim trupul. Sa postim precum de bucate asa si de toata patima, desfatandu-ne cu bunatatile Duhului. Intru care petrecand cu dragoste, sa ne invrednicim toti a vedea prea cinstita patima a lui Hristos, Dumnezeu si Sfintele Pasti, duhovniceste bucurandu-ne". La sfarsitul slujbei credinciosii se apropie de preot, cerand unii altora iertare.


Niciun comentariu: