http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

sâmbătă, iulie 28, 2012

Cine e şi ce doreşte SOCIETATEA CIVILĂ care îl ajută pe Victor Ponta să schimbe România. EXCLUSIV GÂNDULConsiliul Naţional al Societăţii Civile (CNSC), cu care USL a semnat un acord de principiu, este format din 53 de asociaţii, fundaţii şi sindicate, împreună cu persoana fizică a învăţătoarei Cristiana Anghel, care a făcut greva foamei împotriva măsurilor PDL, dar şi a Uniunii Europene.
Printre revendicările acestei "societăţi civile", cuprinse într-un acord nedefinitiv, de principiu, dar pe care premierul Victor Ponta, preşedintele interimar al PNL Daniel Chiţoiu şi preşedintele PC, Daniel Constantin, şi-au pus semnăturile de avizare, se numără mai multe propuneri faţă de care, intervievaţi de gândul, semnatarii bat în retragere sau susţin că nu le-au semnat.
Liderii USL au negat că aveau cunoştiinţă de revendicările din acord şi că au semnat doar un acord de principiu.
"Desfiinţarea structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip Curtea Constituţională, ANI, DNA, CNSAS" este revendicarea care a stârnit cele mai multe reacţii în spaţiul public. Nimeni nu îşi asumă însă paternitatea ei, nici chiar colonelul (r) Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, structură care pare să fi iniţiat acest acord social, de altfel fiind prima semnatară a documentului.
Dumitru Cojanu, preşedintele Federaţiei Naţionale "Unirea" a Pensionarilor din România, unul dintre cei 53 de membri ai "societăţii civile", a declarat însă pentru gândul că cel care a introdus printre revendicări această frază este chiar Mircea Dogaru.
"Dogaru a trecut acolo desfiinţarea DNA, noi mai mult ne-am gândit aşa, să punem în discuţie funcţionarea instituţiei, dar nu era neapărat vorba de desfiinţare. În principiu nu sunt de acord cu desfiinţarea CCR, DNA şi ANI".
Cojanu mai spune că nu a militat în mod concret pentru desfiinţarea CCR sau DNA şi că s-a ocupat în special de problemele pensionarilor.
Acordul mai conţine şi alte propuneri discutabile:
 suspendarea preşedintelui prin strângerea unui milion de semnături de la cetăţeni
 "judecătorii, procurorii şefi, procurorul general, adjuncţii procurorului general şi avocatul poporului trebuie aleşi de către cetăţeni, conform principiilor alegerii membrilor în Parlament şi a notorietăţii pe Plan Civic"
 fiecare structură "de putere" şi administrativă (Parlament, ministere, Guvern, administraţie) trebuie să aibă câţiva reprezentanţi ai CNSC care să formeze "un birou de avizare" a deciziilor "cu caracter general"
 desfiinţarea Grupului pentru Dialog Social (GDS, care are statut de ONG) şi "înlocuirea sa" cu un "Consiliu Academic Civic Cultural şi Spiritual". Sau cu CNSC
 staţiunile "de odihnă" să fie administrate de sindicate, iar staţiunile de tratament să fie administrate de organizaţiile de pensionari, "deoarece ei le-au construit".
 între 6,5% şi 7,4% din fondul de salarii al complexurilor energetice şi al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia să fie transferat în administrarea sindicatelor.
"Olandezii" lui Rînghilescu: "Să punem pe tapet toate aceste probleme. Chiar şi desfiinţarea CCR"
Una dintre cele 53 de asociaţii semnatare ale acordului cu USL este şi "Asociaţia Românilor din Olanda", condusă de Viorel Rînghilescu. Rînghilescu a depus mai multe plângeri penale care au creat vâlvă, vizând în special desfiinţarea PDL. Rînghilescu susţine că el este preşedintele fondator al Partidului Democrat, înfiinţat în 1989, şi că deci PDL nu ar avea cum să existe legal.
O altă plângere penală a fost la adresa Procurorului General al României, Laura Codruţa Kovesi, care, a explicat Rînghilescu pentru gândul, ar fi fost obligată să ceară dizolvarea PDL, pentru că partidul nu şi-a depus la tribunal, în termen legal, statutul, în urma unui congresului care a schimbat conducerea.
Rînghilescu susţine că a avut în special revendicări legate de drepturile băneşti ale foştilor revoluţionari, el însuşi fiind luptător la Revoluţie, dar a intervenit şi "pentru toate problemele legate de drept".
Cetăţean român şi olandez după spusele sale, Rînghilescu nu ştie "dacă desfiinţarea CCR ar reprezenta o variantă". De altfel, "fiecare dintre semnatari a adus o serie de probleme, de revendicări, toate au fost centralizate şi băgate în acest acord, urmând ca ele să fie discutate pe comisii. E un acord de principiu, nu este un acord bătut în cuie".
"Sunt discuţii de principiu, care vor fi duse cu miniştrii de resort, vor fi duse în comisii şi se vor face nişte propuneri. Dar ele trebuie neapărat să se încadreze în cadrul legal. Poţi să ceri şi teritorii pe Lună, dacă nu ai cadru legal, la primele discuţii ai ieşit de pe listă. Deci nu e aşa negru dracul pe care l-aţi văzut acolo", a declarat Rînghilescu pentru gândul.
Totuşi, instituţiile propuse spre desfiinţare nu funcţionează cum trebuie, explică Rînghilescu. "Părerea mea este că CCR trebuia să fie doar o secţie specială a Înaltei Curţi, nu nişte judecători numiţi pe criterii politice şi plasaţi deasupra legii. Este o problemă gravă. Constituţia aia pe care ei trebuie să o apere spune că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Numai că unii nu. Adică exact aceşti judecători de la CCR", arată Rînghilescu.
DNA, CCR şi restul au fost create cu un scop bun, mai spune româno-olandezul, dar au ajuns rău: "Au fost nişte instituţii create pentru a se putea face un control asupra societăţii, pentru a putea să stăpânim infracţiunile, să micşorăm numărul acestora. În loc să se întâmple lucrurile astea, aceste instituţii devalizează. Ce facem, punem infractori în fruntea acestor instituţii pentru a putea să-i folosim prin manipulare?".
Asociaţia lui Rînghilescu nu are o pagină publică pe internet. De altfel, liderul ei spune că "nu e mare scofală": "Am şi asociaţia, pe care trebuie să o mai activez din când în când. Practic nu este mare scofală, dar este o asociaţie a românilor din Olanda şi asta contează, adică avem şi noi o părere despre cum trebuie să funcţioneze statul de drept".
Scopurile sale, ca membru al "societăţii civile", sunt clare: "Societatea civilă de până acum, cea sponsorizată de guvernul Boc, nu a funcţionat cum trebuie. Avem nevoie de o societate civilă puternică, să punem pe tapet toate aceste probleme. Chiar şi desfiinţarea CCR, probabil că nu se va întâmpla, dar a fost pusă pe tapet. Să tragem o linie şi să zicem de aici înainte ce facem".
Nu în ultimul rând, Rînghilescu ar vrea "să facem o ţară în care toţi oamenii să se întoarcă acasă, nu să fugă de aici. Am avea nevoie de un preşedinte care să spună clar: românilor, veniţi încoace că aici avem lapte şi miere, nu să le spună dacă nu vă convine, ia plecaţi, băi, voi din ţara mea".
Învăţătoarea Cristiana Anghel: "Nu am semnat aşa ceva. Eu sunt un lup singuratic, mai apar câteodată, mai dau un urlet, apoi mă duc în pădure"
Aflată în prezent în greva foamei pentru a protesta împotriva Uniunii Europene şi a preşedintelui ei, Jose Manuel Barroso, pentru că şi-au permis să intervină în problemele interne ale României, învăţătoarea Cristiana Anghel din Caracal a venit joi cu trenul la Bucureşti, pentru a participa la mitingul USL desfăşurat în cursul serii. Ea neagă că a văzut sau a semnat acest acord, chiar dacă face parte din CNSC.
"Nu am semnat aşa ceva. Nu aş fi putut să cer desfiinţarea CCR, atâta timp cât ea apare în Cosntituţia României. Am spus întotdeauna că numirea celor de la CCR trebuie să se facă în concordanţă cu Constituţia ţării, adică să fie numiţi oameni de o probitate extraordinară, de un profesionalism extraordinar. Eu am fost mereu pentru respectarea Constituţiei şi a legii. Ar fi o nebunie, cum adică să cer desfiinţarea CCR?", a declarat pentru gândul Cristiana Anghel.
"Eu sunt un lup singuratic, aşa am fost mereu, mai apar câteodată, mai dau un urlet, apoi mă duc în pădure, iar mă supăr pentru vreo chestie, dar nu sunt membră la niciun partid. Am refuzat înregimentarea", mai explică Anghel.
Fostul cascador Andrabulea, de la Lacuri, Parcuri, Agrement: "Protocolul conţine elemente neconstituţionale"
Gigel Andrabulea, preşedintele Sindicatului Lacuri Parcuri Agrement din Bucureşti, a explicat pentru gândul că nu este de acord cu desfiinţarea DNA sau a CCR. Mai mult, Andrabulea, fost cascador, crede că acordul conţine propuneri care încalcă Constituţia României.
"Fiecare asociaţie a venit cu propuneri pe domeniul pe care acţionează. Noi am venit cu propuneri pe legislaţia muncii. Sincer vă spun că nu sunt de acord cu desfiinţarea CCR, DNA sau ANI. Dacă cineva face fapte de corupţie, trebuie să existe o instituţie care să urmărească asta. Sunt puncte din protocol care sunt neconstituţionale", a declarat Andrabulea.
Gigel Andrabulea nu este singurul cascador din acest Consiliu al Societăţii Civile. Acordul este semnat şi de Mihai Danciu, preşedintele Asociaţiei Cascadorilor Profesionişti din România(ACPR).
"Este un dialog între Asociaţia Cascadorilor şi USL. Nu vă pot da detalii. Nu am ce să comentez, îmi pare rău", a replicat scurt, pentru gândul, Mihai Danciu, la întrebarea care este obiectivul pe care ACPR l-a propus în cadrul contractului semnat de cele 53 de asociaţii cu conducerea USL.
Asociaţia Cascadorilor Profesionişti are 44 de membri, potrivit datelor de pe siteul său, şi se mândreşte că atitudinea "pot face" este cheia succesului membrilor săi: "Suntem foarte pregătiţi, personal calificat care crede că nu există nici o provocare pe care nu o poţi depăşi sau orice idee pe care nu o poţi realiza. Creativitatea cuplată cu cunoştinţe, experienţă şi o atitudine <<pot face>> sunt cheia succesului nostru".
Ce spun feroviarii şi "tinerii profesori". Revoluţionarul Maior: "ANI şi DNA reprezintă o formă de inchiziţie modernă"
Denisa Popovici, vicepreşedinte al Alianţei Naţionale Feroviare (ANSF), care are aproximativ 30.000 de membri, a declarat pentru gândul că s-a întâlnit de trei ori cu Victor Ponta şi că CCR, DNA şi ANI nu ar trebui desfiinţate, ci doar transformate, pentru că sunt ineficiente.
"Acest protocol este acum greşit interpretat. Noi am dorit să transmitem ideile noastre, dar dintr-o idee prost prezentată poate ieşi ceva bun. Eu nu ştiu despre desfiinţarea DNA, noi am venit cu proiecte pe transporturi. Nu aş merge până la desfiinţarea DNA, CCR, dar poate se impune transformarea lor. S-au dovedit instituţii ineficiente", a declarat pentru gândul Denisa Popovici.
Cornel Riegler, preşedintele Sindicatului Tinerilor Profesori (STPR), a declarat pentru gândulcă nu susţine desfiinţarea CCR, DNA şi ANI, ci doar depolitizarea acestor instituţii.
"Nu ne putem opune legii. La noi legea spune că trebuie să funcţioneze o Curte Constituţională. În privinţa DNA şi ANI, trebuie să spunem că ele sunt politizate. Toate instituţiile publice sunt politizate. Noi nu am cerut desfiinţarea, ci doar depolitizarea, este o diferenţă. Principala noastră deviză este reducerea corupţiei din educaţie. În România dacă se rezolvă problema corupţiei se rezolvă o problemă fundamentală", a declarat pentru gândul Cornel Riegler.

De partea cealaltă, Dorin Lazăr Maior, de la Blocul Naţional al Revoluţionarilor din România(BNR 89), a declarat că este de acord cu desfiinţarea DNA şi ANI.
"Parţial sunt de acord cu desfiinţatea DNA şi ANI, dar nu şi cu desfiinţarea Curţii Constituţionale. ANI şi DNA reprezintă o formă de inchiziţie modernă. Nu avem nevoie de aşa ceva. Sunt alte instituţii, alte parchete care se pot ocupa de corupţie", a declarat pentru gândul Dorin Lazăr Maior.
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România, Asociaţia Pro Concordia au declarat că nu au semnat protocolul şi se dezic de prevederile din acest document.
"Pensionarii silvici" şi "Geniul Carpaţilor" nu prea îşi mai amintesc
Gheorghe Gavrilescu, preşedintele Societăţii Progresul Silvic, care reprezintă Asociaţia Pensionarilor Silvici din România, spune că nu îşi mai aduce aminte exact ce a semnat.
"Probabil că am semnat în numele federaţiei. Nu îmi aduc aminte acum exact. Eu conduc o societate de specialişti, Progresul Silvic", a declarat pentru gândul preşedintele Societăţii Progresul Silvic.
Constantin Creţu, preşedintele Forumului Social Român, care conduce Asociaţia "Geniul Carpaţilor", spune că nu cunoaşte în detaliu punctele cuprinse în acordul de colaborare, dar că nu este de acord cu desfiinţarea unor instituţii precum Curtea Constituţională, ANI, DNA sau CNSAS.
"Eu nu cunosc aceste puncte. Dacă s-au strecurat... Există o mare diversitate de puncte ale protocolului de colaborare. Societatea civilă nu îşi propune să desfiinţeze aceste instituţii. Nu a fost timpul necesar să analizăm. Domnul Ponta şi domnul Chiţoiu au semnat că vor fi un partener al societăţii civile", a declarat pentru gândul Constantin Creţu.

Niciun comentariu: