http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

vineri, august 16, 2013

Pregatiri pentru praznuirea Sfantului Mare Mucenic Fanurie

Pe 27 august, mii de pelerini iau calea Greciei, pentru a-l celebra pe unul din cei mai iubiti sfinti ai timpului in care traim .

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2012/08/sfantul-fanurie-viata-si-patimirea-27.html#


http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2012/08/acatistul-sfantului-fanurie-27-august.html#                                                 Sfantul Mucenic Fanurie

 Sfîntul Mucenic Fanurie s-a nevoit, după tradiţie, în insula Rodos - Grecia, de unde se crede că era de loc. Însă nu se ştie cînd anume a trăit, nici cum i-a fost sfîrşitul.
    Prin secolul al XIV-lea, între zidurile unei fortăreţe din Rodos, lucrătorii au descoperit o frumoasă biserică în ruină, sub dalele căreia au găsit numeroase icoane.
    Una dintre aceste icoane era bine păstrată şi reprezenta un tînăr militar care ţinea în mîna sa dreaptă o cruce. În jurul icoanei erau reprezentate 12 scene din martiriul său. Episcopul locului, Nil (1355-1369), a descifrat inscripţia de pe icoană: "Sfîntul Fanurie". Acest nume nu se găseşte însă în martirologii şi sinaxare.
    Sfîntul Fanurie a săvîrşit numeroase minuni, îndeosebi pentru descoperirea obiectelor şi animalelor dispărute.
    După o tradiţie populară, răspîndită în insula Creta şi în alte ţări ortodoxe, mama sfîntului era o mare păcătoasă şi cu toate eforturile lui Fanurie, n-a putut s-o întoarcă la pocăinţă. Însă el n-a încetat să se roage cu stăruinţă pentru mîntuirea mamei sale.
    Pe cînd păgînii îl ucideau cu pietre pe Sfîntul Fanurie, el scria: "Din cauza acestor suferinţe, Doamne, vino în ajutorul tuturor care se vor ruga pentru mîntuirea mamei lui Fanurie".
    Din cauza aceasta, cînd credincioşii pierd unele obiecte, ei au obiceiul de a face plăcinte pe care ei le împart ca milostenie pentru iertarea mamei Sfîntului Fanurie.


    În rîndul credincioşilor se vorbeşte şi de alte minuni săvîrşite de Sfîntul Fanurie, pentru care se bucură de o deosebită evlavie atît în Grecia cît şi în celelalte ţări ortodoxe.

RITUALUL TURTITELOR

Cei care au nevoie de ajutor in caz de boala, de pierdere, de diferite piedici, ispite sau in probleme de suflet pot sa-i ceara ajutor negresit Sfantului Fanurie.


Ritualul dureaza cu totul zece zile, si se face, de preferinta, in afara postului.

Incepand din data de 16 august pana pe data de 26 august se coc 3 turtite , noua zile la rand, astfel: in zilele de luni, miercuri si vineri, aluatul va fi de post, iar in zilele de marti, joi si sambata  se pot face de dulce, iar duminica se face pauza, nu se fac turtitele. 
Pe 26 august se prepara prajitura pe care o ducem la biserica in cea de a zecea zi - pe 27 august - ziua praznicului.  

Aluatul de post contine: faina, apa, sare, ulei de masline sau se poate adauga in aluat scortisoara si putin zahar  si se coc intr-o tigaie de teflon. Turtitele se fac dimineata si se impart calde, la trei persoane, care sa spuna "bogdaproste", iar persoana care imparte trebuie sa rosteasca  in gand: "Sa fie pentru mama Sf. Fanurie". 

In aluatul "de dulce" se adauga in aluat un ou.

Dupa ajutorul primit, se va face o placinta care poate avea ou si branza sau prajitura 

Phanouropita si se imparte tot la trei persoane sarace, iar cel ce imparte zice in gand: "Multumesc, Sf. Fanurie, pentru ajutorul primit!". Important: turtele se fac de catre cel care le si imparte; persoana respectiva va citi zilnic, de trei ori, acatistul sfantului, adaugand in text cererea adresata lui; nu va spune nimanui pentru ce face pomana, nu va gusta turtele, nici el, nici altcineva din familie.

RETETA PENTRU PHANOUROPITA


sucul de la  4 - 5 portocale mari
2-3 linguri esenţă de portocale
300 g zahăr
cca 700 - 800 g făină 
250 ml ulei de măsline ( să nu vă sperie cantitatea)
100 g miez de nuci mărunțit
100 g stafide 
1  linguriță rasă bicarbonat de sodiu stins in zeamă de lămâie
1 linguriță rasă praf de scorțișoară
1 linguriță rasă praf de cuișoare

Se amestecă  zahărul, praful de bicarbonat de sodiu, sucul, pulpa rămasă după ce aţi stors portocalele, esenţă de portocale și se amestecă bine. Adăugați făina prin cernere, amestecând să nu se formeze cocoloașe. Adăugați uleiul și restul de ingrediente ( nucă, stafidele, praful de scorțișoară și praful de cuișoare) și amestecați până obțineți o pastă omogenă de consistența checului sau pandișpanului.
Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă bine cu ulei de măsline, apoi băgați tava la cuptor pentru coacere (cca 40 de minute).
Înainte să scoateți din cuptor, verificați prăjitura cu o scobitoare, iar dacă este necesar mai lăsați câteva minute.

Niciun comentariu: