http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

luni, august 26, 2013

RETETELE PENTRU TURTITE, PHANOUROPITA SI FUNDITE CU BRANZA PENTRU SFANTUL MARE MUCENIC FANURIE 27 august





Aluatul de post contine: faina, apa, sare, ulei de masline sau se poate adauga in aluat scortisoara si putin zahar  si se coc intr-o tigaie de teflon. Turtitele se fac dimineata si se impart calde, la trei persoane, care sa spuna "bogdaproste", iar persoana care imparte trebuie sa rosteasca  in gand: "Sa fie pentru mama Sf. Fanurie". 

In aluatul "de dulce" se adauga in aluat un ou.




Dupa ajutorul primit, pe langa prajitura PHANOUROPITA se va face o placinta, prajitura, cornuri care sa contina  ou si branza .


PHANOUROPITA






sucul de la  4 - 5 portocale mari
2-3 linguri esenţă de portocale
300 g zahăr
cca 600 - 700 g făină 
250 ml ulei de măsline ( să nu vă sperie cantitatea)
100 g miez de nuci mărunțit
100 g stafide 
1  linguriță rasă bicarbonat de sodiu stins in zeamă de lămâie
1 linguriță rasă praf de scorțișoară

1 linguriță rasă praf de cuișoare


Se amestecă  zahărul, praful de bicarbonat de sodiu, sucul, pulpa rămasă după ce aţi stors portocalele, esenţă de portocale și se amestecă bine. Adăugați făina prin cernere, amestecând să nu se formeze cocoloașe. Adăugați uleiul și restul de ingrediente 
( nucă, stafidele, praful de scorțișoară și praful de cuișoare) și amestecați până obțineți o pastă omogenă de consistența checului sau pandișpanului.
Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă bine cu ulei de măsline, apoi băgați tava la cuptor pentru coacere (cca 40 de minute).

Înainte să scoateți din cuptor, verificați prăjitura cu o scobitoare, iar dacă este necesar mai lăsați câteva minute.




FUNDITE CU BRANZA


Am vrut sa mai pregatesc ceva bun pentru praznicul Sfantului nostru drag Fanurie, dar si pentru mama sfantului.
Anul acesta m-am gandit sa inlocuiesc prajitura cu branza sau placinta cu branza din anii precedenti  cu niste fundite cu branzica ... 


o cutie mica de iaurt
o canita de apa minerala 
50 ml ulei de masline
un ou
branza sarata de capra (50-100g)
o lingurita rasa cu zahar
cca jumatata de lingurita de drojdie
un varf de lingurita cu nucsoara
un varf de cutit cu boia dulce de ardei
faina cat cuprinde 







Intr-un castron se amesteca iaurtul, uleiul de masline, oul, branza , nucsoara, boiaua, drojdia dizolvata in putina apa calda , apa minerala si faina cat sa iasa un aluat potrivit.Se amesteca bine aluatul si se va lasa la crescut cca. 30 minute.
Aluatul nu trebuie sa fie prea tare, se intind foi mai grosute, se taie betisoare, se cresteaza pe mijloc , se formeaza fundite si se prajesc pe ambele parti in ulei fierbinte. Dupa prajire se scot pe servetele de hartie .


Sfinte Mare Mucenic Fanurie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi !

Niciun comentariu: