http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

vineri, august 16, 2013

RITUALUL SI RETETELE PENTRU TURTITE SI PHANOUROPITA PENTRU SFANTUL MARE MUCENIC FANURIE

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2012/08/sfantul-fanurie-viata-si-patimirea-27.html#

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2013/08/paraclisul-sf-mare-mucenic-fanurie-27.html#

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2012/08/acatistul-sfantului-fanurie-27-august.html#

Cei care au nevoie de ajutor in caz de boala, de pierdere, de diferite piedici, ispite sau in probleme de suflet pot sa-i ceara ajutor negresit Sfantului Fanurie.


Deşi nicio scriere nu precizează nimic în legătură cu mama Sfântului Fanurie, există o 
puternică tradiţie în Grecia şi Cipru, legată de „fanuropite”, prăjiturile Sfântului Fanurie, care se 
dau de pomană pentru sufletul mamei acestuia. Se spune că mama lui era o femeie plină de 
păcate, care nu a vrut să se pocăiască până la moarte. În timpul martiriului, Sfântul Fanurie s-a 
rugat ca „oricine se roagă pentru mântuirea mamei lui Fanurie să fie ajutat”. Prăjiturile se pot 
face oricând în timpul anului, dar în mod deosebit se coc în ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din data de 27 august, unde sunt binecuvântate şi apoi 
împărţite. Cei care le oferă, rostesc rugăciuni „pentru mama Sfântului Fanurie”.


Ritualul dureaza cu totul zece zile, si se face, de preferinta, in afara postului.

Incepand din data de 16 august pana pe data de 26 august se coc 3 turtite , noua zile la rand, astfel: in zilele de luni, miercuri si vineri, aluatul va fi de post, iar in zilele de marti, joi si sambata  se pot face de dulce, iar duminica se face pauza, nu se fac turtitele. 
Pe 26 august se prepara prajitura pe care o ducem la biserica in cea de a zecea zi - pe 27 august - ziua praznicului.  

Aluatul de post contine: faina, apa, sare, ulei de masline sau se poate adauga in aluat scortisoara si putin zahar  si se coc intr-o tigaie de teflon. Turtitele se fac dimineata si se impart calde, la trei persoane, care sa spuna "bogdaproste", iar persoana care imparte trebuie sa rosteasca  in gand: "Sa fie pentru mama Sf. Fanurie". 

In aluatul "de dulce" se adauga in aluat un ou.

Dupa ajutorul primit, se va face o placinta care poate avea ou si branza sau prajitura 

Phanouropita si se imparte tot la trei persoane sarace, iar cel ce imparte zice in gand: "Multumesc, Sf. Fanurie, pentru ajutorul primit!"

Important:

Turtele se fac de catre cel care le si imparte; persoana respectiva va citi zilnic, de trei ori, acatistul sfantului, adaugand in text cererea adresata lui; nu va spune nimanui pentru ce face pomana, nu va gusta turtele, nici el, nici altcineva din familie.În caz de imposibilitate , de boala poate duce la final ritualul, rugaciunea o persoana apropiata.







Reteta pentru Prajitura Phanouropita



PRIMA VARIANTĂ

Reţetă de la Biserica Sfântului Fanurie din Insula Rhodos:

3 CĂNI ŞI JUMĂTATE – FĂINĂ
1 CANĂ ŞI UN SFERT – ZAHĂR
TREI SFERTURI DE CANĂ – ULEI DE PORUMB
O JUMĂTATE CANĂ – STAFIDE ( ţinute înainte în apă călduţă )
O JUMĂTATE CANĂ – NUCI ( date prin făină )
O JUMĂTATE CANĂ - CONIAC
O JUMĂTATE CANĂ – SUC DE PORTOCALE
1 LINGURIŢĂ – CUIŞOARE
1 LINGURIŢĂ – COAJĂ RASĂ DE PORTOCALE
1 LINGURIŢĂ – BICARBONAT
1 PRAF DE COPT

Toate ingredientele se amestecă până se omogenizează compoziția obținută. Se unge o tavă cu ulei de măsline, se tapetează cu făină și se presară puțin zahăr .

Se toarnă în tavă  întreaga compoziţie și se va coace la foc potrivit aproximativ o ora. Se va tăia după racire .

A DOUA VARIANTA 

sucul de la  4 - 5 portocale mari
2-3 linguri esenţă de portocale
300 g zahăr
cca 600 - 700 g făină 
250 ml ulei de măsline ( să nu vă sperie cantitatea)
100 g miez de nuci mărunțit
100 g stafide 
1  linguriță rasă bicarbonat de sodiu stins in zeamă de lămâie
1 linguriță rasă praf de scorțișoară
1 linguriță rasă praf de cuișoare

Se amestecă  zahărul, praful de bicarbonat de sodiu, sucul, pulpa rămasă după ce aţi stors portocalele, esenţă de portocale și se amestecă bine. Adăugați făina prin cernere, amestecând să nu se formeze cocoloașe. Adăugați uleiul și restul de ingrediente ( nucă, stafidele, praful de scorțișoară și praful de cuișoare) și amestecați până obțineți o pastă omogenă de consistența checului sau pandișpanului.
Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă bine cu ulei de măsline, apoi băgați tava la cuptor pentru coacere (cca 40 de minute).
Înainte să scoateți din cuptor, verificați prăjitura cu o scobitoare, iar dacă este necesar mai lăsați câteva minute.




Am vrut sa mai pregatesc ceva bun pentru praznicul Sfantului nostru drag Fanurie, dar si pentru mama sfantului.
Anul acesta m-am gandit sa inlocuiesc prajitura cu branza sau placinta cu branza din anii precedenti  cu niste fundite cu branzica ... 

Am folosit  :

o cutie mica de iaurt
o canita de apa minerala 
50 ml ulei de masline
un ou
branza sarata de capra (50-100g)
o lingurita rasa cu zahar
cca jumatata de lingurita de drojdie
un varf de lingurita cu nucsoara
un varf de cutit cu boia dulce de ardei
faina cat cuprinde 

Intr-un castron se amesteca iaurtul, uleiul de masline, oul, branza , nucsoara, boiaua, drojdia dizolvata in putina apa calda , apa minerala si faina cat sa iasa un aluat potrivit.Se amesteca bine aluatul si se va lasa la crescut cca. 30 minute.
Aluatul nu trebuie sa fie prea tare, se intind foi mai grosute, se taie betisoare, se cresteaza pe mijloc , se formeaza fundite si se prajesc pe ambele parti in ulei fierbinte. Dupa prajire se scot pe servetele de hartie .




IN TIMPUL PREPARARII TURTITELOR, A  PRAJITURII SI A FUNDITELOR SE SPUNE TATAL NOSTRU, SE SPUNE SA FIE PENTRU MAMA SFaNTULUI FANURIE SI SE FAC INCHINACIUNI.


Spre calea mântuirii, care este calea lui Hristos, îndreaptează-ne pe noi cei ce ne închinăm şi te lăudăm, dătătorule de bucurie, Fanurie preafericite!

6 comentarii:

Daniela spunea...

Va rog frumos sa imi spuneti de ce se citeste acatistul de 3 ori intr-o zi? Nu am gasit asa ceva pana acum. Eu l-am citit doar o data pe zi. Azi fiind ultima zi in care am impartit painicile.

Valentina Ionita spunea...

Buna Daniela,
Am gasit intr-o carte veche cu viata Sfantului in care era descris ritualul si se specifica ca trebuie citit de 3 ori - in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, apoi acelasi lucru ni l-a spus un preot de la Biserica Greaca.Iti doresc sanatate si tot ce-ti doresti sa se implineasca. Doamne ajuta si Sf Fanurie sa te ajute si sa te ocroteasca!

Alina spunea...

Imi spuneti va rog reteta pt cele trei turtite, nu pt prajitura caci am vazut ca ati postat-o.
De asemeni, acatistul Sfantului se citeste doar pe durata celor 9 zile? Si inca o intrebare va rog: prajitura din a 10 a zi, se face imediat in continuarea celor 9 zile, sau se asteapta raspunsul Sfantului si apoi se face? multumesc frumos!

Valentina Ionita spunea...

O zi binecuvantata Alina! Iti scriu draga mea linkurile catre retete. Sa-ti fie spre folos, sanatate si mantuire !

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2013/08/retetele-pentru-turtite-phanouropita-si.html

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2014/08/de-astazi-16-26-august-se-incepe.html

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2014/08/astazi-este-cea-de-doua-zi-pentru.html

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2014/08/am-ajuns-in-cea-de-treia-zi-ritualului.html

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2014/08/cea-de-patra-zi-ritualului-turtitelor.html

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2014/08/iata-ne-ajunsi-in-cea-de-cincea-zi.html

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2014/08/cea-de-sasea-zi-ritualului-turtitelor.html

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2014/08/ieri-fost-cea-de-sasea-zi-ritualului.html

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2014/08/a-noua-zi-pentru-turtitele-sfantului.html

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2014/08/prajitura-sfantului-fanurie-pentru.html

Valentina Ionita spunea...

Draga Alina ,
Ritualul incepe astefel : din 16 august pana pe data de 26 august se coc 3 turtite , noua zile la rand, astfel: in zilele de luni, miercuri si vineri, aluatul va fi de post, iar in zilele de marti, joi si sambata se pot face de dulce, iar duminica se face pauza, nu se fac turtitele.
Pe 26 august se prepara prajitura pe care o ducem la biserica in cea de a zecea zi - pe 27 august - ziua praznicului.

Valentina Ionita spunea...

Draga Alina ,
Ritualul incepe astefel : din 16 august pana pe data de 26 august se coc 3 turtite , noua zile la rand, astfel: in zilele de luni, miercuri si vineri, aluatul va fi de post, iar in zilele de marti, joi si sambata se pot face de dulce, iar duminica se face pauza, nu se fac turtitele.
Pe 26 august se prepara prajitura pe care o ducem la biserica in cea de a zecea zi - pe 27 august - ziua praznicului.