http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

marți, octombrie 22, 2013

Varza murata


Varza se poate acri desfăcută în frunze deoarece astfel fermentează mult mai repede,se păstrează excelent pentru iarnă şi este ideal atunci când nu ai spaţii de depozitare. Se alege varza frumoasă, se desface în frunze,se spală şi se lasa să se scurgă de apă. În borcanul bine spălat şi scurs, se aşează mai întâi mărar uscat ,frunze de ţelina, cimbru uscat  apoi frunza peste frunză, îndesindu-le bine una peste alta făcându-se pachetele.Puteţi presăra câte puţină sare pe fiecare frunză... Se presara deasupra câteva boabe de porumb şi câteva bucăţi de hrean, mărar uscat după care se aşează deasupra scândurele . Se amesteca sarea cu apa (45 g sare - o lingură la un litru apa) .Când sarea s-a dizolvat complet, se toarnă în borcan. Se închide borcanul ermetic apoi se lasa 2-3 zile. Dacă la deschiderea borcanului se observa că varza a scăzut, se mai adăugă câteva frunze, apoi se leagă din nou. După 2-3 zile se pritoceşte varza turnând apa din borcan într-un vas, apoi înapoi în borcan. Se repeta această operaţie de două-trei ori . Se repeta pritocirea din două în două zile, până la acrirea verzei.

Varza tocată . Se toacă mărunt varza şi se amesteca cu puţină sare. Se aşează în borcan floare de mărar uscat,hrean tocat,frunze de ţelina apoi varza tocată  bine îndesata. Deasupra se pune mărar uscat cu floare şi două scândurele. Se prepară o saramură din 45 g sare la un litru apa şi, când s-a topit bine sarea, se toarnă în borcan.Se închide ermetic , iar după 2-3 zile se controlează şi, dacă varza a mai scăzut, se mai completează. A doua sau a treia zi se începe pritocirea, care se repeta din două în două zile până când varza s-a acrit bine. Se închide borcanul şi se aşează la păstrat.

Varza la butoi.

Am folosit 12 verze, 2 leg. cimbru uscat, 3 leg. mărar uscat, 2 leg. frunze ţelina, sare grunjoasa
Pentru fiecare litru de apă adăugaţi o lingură cu vârf de sare. Adăugaţi cateva boabe de piper, coriandru, frunze dafin, o lingură boabe de muştar şi încălziţi apă până la topirea sării.

Se foloseşte varza întreaga,  neîngheţate  şi bine îndesată...Îndepărtaţi frunzele exterioare, ofilite şi  desfaceţi cu un cuţit bine ascuţit cotorul verzelor în formă de con.
Fiecare varză se umple în spaţiul rămas liber în urma îndepărtării cotorului, cu sare grunjoasă şi se aşează în butoi cu partea cu sare în sus.

Intercalaţi hreanul,frunzele de ţelina şi crengile de cimbru printre căpăţânile de varză presărând şi câte puţină sare pe fiecare rând de varză.Puteţi adăuga printre verze bucăţi de măr şi gutuie , varza roşie sau sfecla roşie pentru culoare .

După ce toată varza a fost aranjată se mai adauga boabe de porumb, hrean,crenguţe de ţelina,cimbru şi de mărar lăsându-se până a doua zi fără apă.
A doua zi se umple butoiul cu saramura.

Dacă nu vor intra toate verzele de la început, le veţi îndesa în butoi în 2-3 zile astfel butoiul se va umple până sus.Pentru a sta varza în saramura se pune o piatră sau lemnişoare deasupra.

 După 2-3 zile varza trebuie pritocită: pentru uniformizarea conţinutului de sare, lichidul din interior trebuie complet omogenizat.Modalitatea cea mai rapidă de a omogeniza lichidul este de a introduce aer, cu ajutorul unui tub sau furtun de plastic,  pe fundul butoiului.

Pritocirea se mai face face încă de 2 ori, la un interval de 3 zile pentru a obţine o moare de varză limpede şi plăcută la gust.Niciun comentariu: