http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

joi, noiembrie 14, 2013

Astazi e Lasatul Secului pentru Postul Craciunului …Gateste ceva bun si cheama-ti familia la ultima masa cu bucate de dulce… 14 noiembrie


Traditia indeamna ca Lasata Secului sa se petreaca in familie, la masa se strang rudele apropiate sau prietenii si se desfata cu mancaruri alese.
Lasata secului inseamna lasatul lumii, ceea ce, spun teologii, ar trebui sa ne dea de gandit. de fapt, este o zi de sarbatoare inainte de postul Nasterii Domnului, care dureaza 40 de zile, pana in seara zilei de 24 decembrie.
In aceasta zi ar trebui sa ne lepadam modernitatea, lucrurile lumesti si tot ceea ce tine de lume, nu de Dumnezeu. Lasand sec, spun teologii, vom ajunge cu adevarat sa simtim postul. Lasata Secului este un indemn al reculegerii, al reinnoirii vietii, prin lasarea pacatelor. In fapt, Lasata Secului este o sarbatoare nocturna ce deschide Postul Craciunului. Se lasa de sec in seara zilei de 14 noiembrie, iar daca aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai devreme. Lasata Secului este ultima in care se mai poate manca din belsug, inaintea celor 40 de zile de asteptare si pregatire spirituala pentru sarbatoarea Nasterii Domnului, pentru a gasi impacarea cu sine, pentru a ierta si a fi iertat, pentru a reinvata iubirea de cei aproape.
Sa fim sanatosi si sa ducem cu bine postul acesta,IN RUGACIUNE, cu liniste, cu pace , cu folos duhovnicesc pentru a intampina asa cum se cuvine Craciunul - Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos.Se întâmplă ca un creştin să aducă la biserică un pomelnic şi să considere că a făcut tot ceea ce trebuia: va fi pomenit la biserică şi cu aceasta şi-a încheiat datoria sa, el nu mai are nimic de făcut. În realitate, este nevoie şi de rugăciunea personală. Şi aici ar trebui să existe un 
pomelnic. Acesta - fie că este scris, fie că nu - este de dorit să cuprindă cât mai multe nume: de la cei apropiaţi din familie - soţ, soţie, copii, părinţi, bunici, naşi, prieteni - până la nefericiţii acestei lumi. Părintele Sofronie Saharov ne îndeamnă: „Când vă rugaţi, rugaţi-vă pentru toţi şi pentru fiecare. Şi adăugaţi: „Pentru rugăciunile lor, pentru rugăciunile lui, miluieşte-mă şi pe mine“. Astfel, puţin câte puţin, conştiinţa voastră se va lărgi“.

În pomelnicul ce urmează a fi dus la biserică se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim să-i pomenim (Ioan, Ana, Elena). Nu se trec numele prescurtate sau poreclele. Se înţelege, numai oamenii pot fi trecuţi în pomelnic. Spun aceasta deoarece au fost cazuri în care cel care a alcătuit pomelnicul a considerat de cuviinţă să treacă şi numele câinelui la care ţinea foarte mult!

În cazul clericilor, numele este însoţit de denumirea treptei preoţeşti (de exemplu: „preotul Ioan“ sau „ieromonahul Varsanufie“, „diaconul Grigore“), la fel pentru monahi sau monahii (de exemplu: „monahia Olimpiada“). Cei vii vor fi grupaţi împreună, la fel cei adormiţi, menţionându-se deasupra fiecărui grup: vii sau adormiţi.

Niciun comentariu: