http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

sâmbătă, noiembrie 02, 2013

Moşii de toamnă 02 noiembrie


În Biserica Ortodoxă s-a oficiat astăzi, 02  noiembrie, pomenirea tuturor celor adormiţi întru Domnul. Această slujbă se numeşte în popor Moşii de toamnă. Credincioşii obişnuiesc să se roage sau să pomenească în această zi pe toţi cei adormiţi din neam. Înainte de începerea Postului Sfintelor Paşti, ca şi înainte de Pogorârea Sfântului Duh, în Biserica noastră se fac de asemenea rugăciuni sau pomeniri de obşte ale morţilor. România este foarte aproape de Postul Crăciunului şi foarte aproape de o zi de pomenire a morţilor, care există în Biserica Romano-Catolică în jurul datei de 01 noiembrie, în alte zone ale ţării ea este legată de sărbătoarea Sf. Dimitrie. Cert este că ea reprezintă de fapt o imitaţie a sâmbetelor morţilor şi care vine în folosul nostru ca să ne ajute să ne rugăm mai mult pentru cei adormiţi, fiindcă au nevoie de acest lucru. Acum, în perioada toamnei, când roadele sunt coapte şi prinoasele pot fi mai îmbelşugate, şi mai ales acum în pragul Postului Crăciunului, ca pregătire, pentru ca şi aceştia, în cele din urmă, să dobândească harul pe care îl dobândim noi la sărbătoarea Naşterii Domnului.
Oamenii se pregătesc astăzi cu mese, pachete şi daruri, pentru a le oferi "de sufletul răposatului..", cu nădejdea că Dumnezeu îi va mai ierta celui adormit din păcatele săvârşite în timpul vieţii. În afara colivei, colacului şi vinului care se sfinţesc şi se împart în biserică, simbol al unităţii euharistice a celor doua lumi, au loc o suită de alte ceremoniale la cimitir şi acasa, în fiecare familie creştină, conform Ortodoxia.md
Ortodocşii ştiu că, potrivit învăţăturii de credinţă ortodoxă, fiecare zi de sâmbătă este dedicată amintirii morţilor. Aceasta întrucât trupul lui Hristos s-a aflat în mormânt în ziua de sâmbătă şi s-a coborât la cei morţi pentru a le vesti mântuirea.
În această zi, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă mijlocire pentru toţi cei adormiţi, atât pentru drepţii care au murit împăcaţi cu Dumnezeu, cât şi pentru cei ce au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea necesară. Aceste mijlociri au ca scop ca Dumnezeu să-i învrednicească de milostivire Sa, să-i judece cu blândeţe şi să-i aşeze în ceata drepţilor.
Însă sărbătoarea morților nu se ține în fiecare zonă a țării la această dată. În zone ca Ardeal, Banat și Maramureș, Ziua Morților se sărbătorește, în fiecare an, pe 1 noiembrie.
Cu ocazia Luminatiei, asa cum este cunoscuta, in popor, Ziua Mortilor, un vechi obicei catolic pastrat de sute de ani, cimitirele din Ardeal, Banat si Maramures se transforma in oaze de lumina, datorita sutelor de lumanari aprinse in memoria celor trecuti in eternitate, scrie Ziare.com.
Obiceiul, un fel de Halloween autohton, a ramas acelasi de-a lungul timpului, incepand cu pregatirea mormintelor si pana la pelerinajul pe care-l fac mii de oameni la cimitir.
In calendarul catolic, Luminatia se numeste Sarbatoarea tuturor sufletelor. Desi, la origine, este o sarbatoare catolica, occidentala, a fost adoptata si in Transilvania, indiferent de confesiunea religioasa a locuitorilor (ortodocsi, catolici sau protestanti).
In traditia ortodoxa, Luminatia se inscrie in randul sarbatorilor din vechiul cult al mortilor. Astfel, in ziua de 31 octombrie, oamenii merg la cimitir, unde curata mormintele celor dragi, iar in zilele de 1 si 2 noiembrie duc flori - de obicei flori de sezon, precum crizantemele - si se roaga pentru sufletele celor adormiti.
Potrivit legendelor populare, in noaptea de 1 noiembrie, portile Taramului de Dincolo se deschid, iar cei decedati vin sa ii viziteze pe cei vii.
Sarbatoarea nu are nimic lugubru, ziua de 1 noiembrie fiind, poate, singura zi din an in care oamenii glumesc in cimitir. Cu aceasta ocazie, bucuria reintalnirii cu sufletele rudelor trecute in Lumea de Dincolo depaseste tristetea comemorarii.

Niciun comentariu: