http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

vineri, noiembrie 29, 2013

Presedintele Traian Basescu merge vineri la Chisinau de I.R. HotNews.ro Vineri, 29 noiembrie 2013, 9:27 Actualitate | Politic ​Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se va deplasa vineri in Republica Moldova, dupa summit-ul de la Vilnius, informeaza Publika.md, citand surse guvernamentale. Cel mai probabil, Traian Basescu va participa la receptia oferita cu ocazia Zilei Romaniei. Presedintele se afla vineri la Vilnius la Summit-ul Parteneriatului Estic, unde Moldova a parafrat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeana. Basescu a declarat miercuri, la TVR 1, ca urmatorul mare proiect politica pentru Romania este unirea cu Republica Moldova.

Traian Basescu, la Vilnius: Moldova si Georgia fac un pas inainte, Ucraina unul inapoi

de MVA     HotNews.ro
Vineri, 29 noiembrie 2013, 9:24 Actualitate | Esenţial

Traian Basescu la Vilnius
Traian Basescu la Vilnius
Foto: Hotnews
 Traian Basescu s-a alaturat vineri dimineata celorlalti 27 sefi de state si guverne ai Uniunii Europene care se intalnesc cu liderii tarilor din Parteneriatul Estic (Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaijan). 
La inceputul intalnirii, presedintele Romaniei a afirmat ca summitul de la Vilnius este un pas inainte pentru Republica Moldova si Georgia, care vor parafa Acordul de Asociere, dar nu si pentru Ucraina, care nu va semna acest acord.
Summitul Parteneriatului Estic (PaE) a inceput joi la Vilnius. Uniunea Europeana incearca sa continue procesul de extindere spre Est, o misiune pentru care Bruxelles-ul, potrivit multor analisti, nu se dovedeste a fi pregatit in fata actiunilor de forta ale Moscovei. Miza "vedeta" a acestui summit, Ucraina, a anuntat, cu cateva zile inainte de a semna Acordul de Asociere cu UE ca suspenda orice negociere.
In ciuda negocierilor de joi seara, prelungite pana tarziu in noapte, liderii europeni nu au reusit sa ajunga la un acord cu presedintele ucrainean, Viktor Yanukovitch. Surse din interiorul negocierilor sustin ca, la un moment dat, europenii ar fi fost dispusi sa renunte inclusiv la conditia eliberarii Iuliei Timoshenko.
Marea castigatoare va ramane asadar Republica Moldova, care a parafat acest acord vineri, 29 noiembrie, alaturi de Georgia. Exista intentia de a grabi parcursul european al Republicii Moldova, fiind luata in calcul chiar o posibila ridicare a vizelor in prima jumatate a lui 2014.
 • Cititi aici un live-text despre negocierile de la Vilnius.
 • http://www.hotnews.ro/stiri-international-16095310-live-video-text-summitul-vilnius-ziua-republica-moldova-semneaza-acordul-asociere-uniunea-europeana-vedeta-geopolitica-ucraina-ramine-mai-departe-rusia-dar-inca-mai-negociaza-bruxelles.htm
 • 09:39 Premierul Republicii Moldova Iurie Leanca este invitat sa semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. "Traim un moment istoric, semnarea unui acord cu ambitii fara precedent care inseamna incredere, deschidere, cooperare". Da semnalul clar ca acest moment, al semnarii Acordului de Asociere este pasul Moldovei catre UE. La final, cere permisiunea sa spuna cateva cuvinte in limba materna si vorbeste in romana: "Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeana".

  09:30 Georgia a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana dupa ca Acordul privind regimul de vize UE Azerbaijian a fost si el semnat. 

  09:25 Presedintele Comisiei Europene Jose Barroso anunta parafarea Acordurilor de Asociere (inclusiv asa numitul Deep and Comprehensive Free Trade Agreement – Acordul de liber schimb existins şi aprofundat) cu Republica Moldova. Ceremonia oficiala de semnare a acordurilor cu Georgia si R.Moldova a inceput. 
  Rezumatul primei zile a summitului de la Vilnius
  Liderii Uniunii Europene nu au reușit să convingă Ucraina să semneze acord politic și comercial cu UE dupa prima zi a summitului, a declarat președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, pentru AFP. “Până în prezent, pozițiile nu s-au schimbat". După reuniunea de doua zile de la Vilnius, liderul ucrainean Viktor Ianukovici va mai avea discuţii cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande.

  Potrivit mai multor surse citate de presa internationala si de jurnalisti romani, liderii europeni au discutat cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici inclusiv despre varianta renuntarii, intr-o prima faza, la conditia "Timosenko". Detaliiaici. Nu a fost insa acceptata de niciunul din liderii europeni formula de negociere in trei, UE - Rusia - Ucraina. 

  Detaliile si dezbaterile primei zile a summitului de la Vilnius, relatate in direct din capitala Lituaniei in formatul LIVE Debate CRPE - Hotnews pot fi urmarite integral aici.

  Cum si-a negociat Ianukovici la Moscova viitorul mandat – surse din presa rusa
  Noi amanunte de culise despre decizia Ucrainei din aceste zile. Un articol interesant talmacit si rezumat de colega noastra Ludmila Gamurari, de la filiala CRPE – R. Moldova.

  "Schimbarea radicala a directiei politicii externe a Ucrainei se datoreaza intalnirii dintre Vladimir Putin si Victor Ianucovici (9 noiembrie). Nu exista detalii privind aceasta intrevedere la nivel inalt.

  Totusi, cotidianul „Zerkalo nedeli” (rus. „Oglinda saptamanii”), a informat ca trocul a fost: posibilitatea realegerii lui Ianucovici (cu ajutorul Kremlinului, prin influenta asupra minoritatii ruse) pentru un al doilea mandat prezidential in 2015 contra refuzului ucrainean definitiv cu privire la integrarea europeana (si a oricaror discutii si negocieri privind aceasta tematica) si aderarea acesteia la Uniunea Vamala.

  Cu cateva minute inainte de momentul in care s-a aflat de suspendarea procesului privind acordul dintre Kiev si Bruxelles, presedintele rus a declarat, in cadrul unei sedinte a societatii literare ruse, ca Ucraina este libera sa isi aleaga orientarea de politica externa si ca, personal, nu are nimic impotriva integrarii statului ucrainean in Uniunea Europeana`.

  Cristian Ghinea: Faza de roman de Ilf si Petrov, dupa ce aranjeaza treburile, Putin spune ca Ucraina e libera sa faca ce vrea, inclusiv sa adere la UE. Si asta la sedinta societatii literare. 

  Background

  Acordul de Asociere (AA) UE ¬ Republica Moldova care include si asa numitul Acord de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement ¬ DCFTA) inseamna practic integrarea economica in piata comuna a UE. Este primul pas in pregatirea aderarii unui stat tert la Uniunea Europeana, ia aceste acorduri internationale pregatesc, in unele cazuri, procesul de aderare. Odata cu parafarea si, ulterior semnarea (AA) este stabilit cadrul pentru liberalizarea schimburilor comerciale UE-Moldova. Aderarea presupune insa si asa numita integrare politica. Romania a semnat acest acord in 1995 iar integrarea a venit 12 ani mai tarziu.

  Aceasta corespondenta este parte a proiectului: EU - Moldova Think Tank Dialogue www.eumoldovadialogue.eu care prezinta cele mai recente analize legate de provocarile parcursului european pentru Republica Moldova. Partenerii proiectului sunt Centrul Roman de Politici Europene, European Policy Center din Bruxelles si Asociatia de Politica Externa din Chisinau si este finantat din Programul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Romaniei.

Niciun comentariu: