http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

vineri, noiembrie 29, 2013

Summitul de la Vilnius. Europa face primul pas peste Prut

Republica Moldova parafează azi la Summitul Parteneriatului Estic din capitala Lituaniei, Acordul de Asociere cu UE.
Parafarea acordului vine după mai bine de doi ani de negocieri suprapuse unei serii de crize politice la Chişinău ce riscau să spulbere obiectivul european al fostei republici sovietice. Acordul, care îl include şi pe cel de liber schimb, înseamnă primul pas concret făcut de Republica Moldova spre spaţiul comunitar, dar şi o recunoaştere a progreselor făcute de mica ţară, din 2009, când pro-europenii au ajuns la putere, până în prezent.
Delegaţie numeroasă

La acest eveniment sunt prezenţi primul ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, preşedintele Parlamentului Igor Corman, membri ai cabinetului de miniştri, deputaţi, dar şi liderii Coaliţiei Pro-Europene de guvernare, informează Agerpres . Iurie Leancă a avut ieri programate întâlniri la Vilnius, cu omologii săi din Lituania, Grecia şi Suedia. De asemenea, era planificată şi o întrevedere cu preşedintele şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii. Astăzi, Iurie Leancă va avea o întrevedere cu preşedintele Franţei, François Hollande, după care va participa la lucrările Summitului Parteneriatului Estic.
Igor Corman se afla ieri deja la Vilnius unde a participat la reuniunea preşedinţilor de comisii parlamentare de politică externă ai statelor Uniunii Europene şi ai Forului Parlamentar pentru Democraţie, desfăşurată în marja Summitului Parteneriatului Estic. Corman a vorbit despre evoluţiile înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării în UE şi implementarea agendei europene în perioada următoare. “Noi înţelegem că Politica Europeană de Vecinătate este una evolutivă. Astăzi, Republica Moldova este pregătită să meargă mai departe în atingerea scopului său final - integrarea economică şi asocierea politică cu Uniunea Europeană", a declarat el, potrivit unui comunicat al Parlamentului de la Chişinău.
La reuniunea Parteneriatului Estic participă şi ministrul afacerilor externe şi integrării europene Natalia Gherman şi cel al economiei, Valeriu Lazăr, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, dar şi deputaţi, inclusiv preşedintele comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, Ana Guţu. De asemenea, liderii Coaliţiei Pro-Europene aflată la guvernare - Vlad Filat, Marian Lupu şi Ion Hadârcă - vor fi prezenţi în capitala lituaniană.
Mesajul lui Timofti către cetăţenii moldoveni
Absent de la Summitul Parteneriatului Estic, preşedintele R Moldova, Nicolae Timofti a transmis un mesaj în care arată că această reuniune va crea premisele pentru o legătură politică şi economică decisivă cu spaţiul European. “Acest eveniment marchează o cotitură în destinul ţării noastre şi înseamnă că nu mai suntem singuri în năzuinţele noastre, în dorinţa de a trăi mai bine într-o societate civilizată şi prosperă. Ne alăturăm unui spaţiu al păcii, siguranţei şi prosperităţii, în care oamenii sunt solidari unii cu alţii, iar statele comunitare îşi ajută partenerii să facă faţă celor mai dificile provocări", a declarat miercuri seara, la postul naţional de televiziune Nicolae Timofti, într-un mesaj pentru cetăţenii moldoveni.
Totodată, preşedintele R.Moldova şi-a exprimat speranţa că în 2014 va fi luată decizia care le va permite cetăţenilor moldoveni să călătorească fără vize în Uniunea Europeană. “Privim cu încredere în viitor la posibilitatea ca, având sprijinul Uniunii Europene, să ne putem organiza viaţa mai bine, să ne reformăm instituţiile, să ne modernizăm agricultura şi întreaga economie, să asigurăm respectarea drepturilor omului", a adăugat preşedintele R.Moldova.
Avertisment pentru forţele “ostile"
În discursul său, el a vorbit şi despre forţele ostile procesului de integrare europeană a ţării sale, făcând aluzie la opoziţia comunistă: “Vreau să le spun acestor lideri care nesocotesc voinţa poporului de a merge în Europa că societatea noastră s-a maturizat îndeajuns ca să înţeleagă că a venit timpul să ne desprindem de fantomele înşelătoare ale trecutului şi că locul nostru este printre ţările civilizate". Totodată, Timofti a menţionat în finalul discursului său că Republica Moldova trebuie să continue reformele începute. “Avem încă multe de făcut: să stârpim corupţia, să punem pe baze solide instituţiile publice, să dezvoltăm producţia şi comerţul. Dar cu efortul nostru şi cu sprijinul prietenilor europeni, aceste sarcini vor fi îndeplinite poate mai repede decât ni se pare acum. Important este că avem o viziune şi că ni se întinde o mână", a adăugat şeful statului moldovean.
Parteneriatul Estic este un proiect iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008, direcţionat către şase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Parteneriatul Estic a fost lansat de Uniunea Europeană şi cele şase state partenere pe 7 mai 2009, în cadrul unui summit la Praga. Scopul acestui proiect este de a consolida relaţiile dintre UE şi partenerii estici, prin aprofundarea cooperării politice şi a integrării economice.


Dorin Chirtoacă merge împreună cu Băsescu la Vilnius: Aşa a potrivit lucrurile Sofia, nepoata preşedintelui
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, merge împreună cu preşedintele Traian Băsescu şi cu delegaţia română la Summit-ul de la Vilnius, el declarând, la Aeroportul "Henri Coandă", că "aşa a potrivit lucrurile Sofia", ca el să facă deplasarea împreună cu şeful statului român.
Chirtoacă a declarat că Summit-ul de la Vilnius reprezintă intrarea pe sens unic pentru Republica Moldova, spre Bruxelles, ducând spre o viaţă mai bună şi standarde europene, aşa cum a făcut şi România în ultimii 15 ani. Întrebat de ce merge la Bruxelles cu Traian Băsescu, el a arătat că "aşa s-au potrivit lucrurile" şi că "aşa le-a potrivit Sofia, nepoata preşedintelui". "Deja la două luni face lucruri frumoase", a mai spus Chirtoacă şi a explicat că îi era mai greu să meargă de la Chişinău la Vilnius şi apoi înapoi la Chişinău, în condiţiile în care va participa la ceremoniile de la Alba Iulia de Ziua Naţională a României. După naşterea nepoatei preşedintelui Băsescu, Sofia Anais, presa din România scris ca aceasta va fi botezată de Dorin Chirtoacă.

Traian Băsescu: "Unirea cu R. Moldova, următorul proiect naţional al României!" 

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat miercuri, la TVR 1 că următorul proiect politic pentru România, după NATO şi Uniunea Europeană, este unirea cu Republica Moldova, precizând însă că acest lucru nu se va întâmpla "mâine". "Mai devreme - nu va gândiţi mâine - sau mai târziu, acest lucru se va întâmplă, pentru că sângele apă nu se face. România a avut un proiect fundamental de ţară - NATO. A avut un al doilea proiect de ţară, UE. Eu cred că un al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Moldova", a afirmat Traian Băsescu, la emisiunea "La vârf" realizată de Mihai Rădulescu.
Şeful statului român a subliniat că acest lucru nu se poate face "brutal, nimic nu se poate face împotriva voinţei românilor din stânga şi dreapta Prutului", dar "un popor, când are ocazia să fie împreună, să ştiţi că nu va renunţa". "Eu cred că acum e oportun să o spunem, avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii, am spus-o la Chişinău. Sunt convins că dacă la Chişinău va există un interes unionist România va spune DA, fără să ezite. Proiectul de ţară pentru România, următorul proiect, pe care acum îl putem spune, este vrem să ne întregim ţară", a adăugat şeful statului român. (V.B.) 

Natalia Gherman: "Am putea călători în Europa din prima jumătate a lui 2014" 

Cetăţenii Republicii Moldova ar putea călători fără vize în Uniunea Europeană deja în primul semestru al anului viitor. Declaraţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman, de la Vilnius, pentru Publika TV. "Ieri Comisia Europeană a formalizat iniţiativa legislativă privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, prin transmiterea propunerii către Parlamentul European, care va fi funcţional până la finele lunii martie 2014, după care va intra în campanie electorală.
Considerăm că avem suficient timp să obţinem această decizie a Comisiei Europene şi a Parlamentului European. Sperăm ca recomandarea să fie aprobată de toate statele membre, ceea ce înseamnă finalizarea procesului. Aşteptăm că până în martie 2014, procedura va fi finalizată", a declarat Natalia Gherman. Ministrul de Externe a spus că este greu de precizat din ce zi şi din ce lună moldovenii vor putea călători liber în UE, dar că are "speranţa că se va întâmpla în primul trimestru al anului 2014". "Din momentul adoptării deciziei Consiliului şi Parlamentului European, decizia intră în vigoare în timp de 20 de zile", a mai adăugat Gherman.

România susţine semnarea Acordurilor R. Moldova cu UE până la schimbarea Comisiei şi Parlamentului European 

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat ieri, înainte de a pleca la Vlnius, unde participă la summit-ul Partemeriatului Estic, că România susţine nevoia ca, după parafarea completă a Acordului de asociere şi a celui de liber schimb cu UE, Republica Moldova să şi semneze aceste documente înainte de alegerile europene, adică până la schimbarea Comisiei şi Parlamentului European.
"Unul din punctele pe care le vom susţine în summit este legat de nevoia ca Republica Moldova, după parafarea completă de la Vilnius, până la schimbarea Comisiei şi a Parlamentului European, deci cu aceste două instituţii, înainte de alegerile europene, să şi semneze cele două Acorduri şi, în baza raportului pozitiv al CE, atât Consiliul cât şi Parlamentul să modifice regulamentul cu privire la vize, în aşa fel încât R. Moldova să poată materializa rapid faptul că a îndeplinit condiţiile pentru ca cetăţenii săi să circule liber în UE', a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută pe Aeroportul 'Henri Coandă', înaintea plecării la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
El a precizat că la Vilnius vor avea loc semnări şi parafări ale unor documente importante. Astfel, preşedintele a amintit că Republica Moldova şi Georgia vor parafa Acordul de asociere şi Acordul de liber schimb cu UE, Georgia va semna un Acord de participare la operaţiunile UE de gestionare a crizelor, iar Azerbaidjan va semna un acord de facilitare a vizelor. 


Cum explică Schulz refuzul Ucrainei 

Refuzul Ucrainei de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană este legat, între altele, de ajutorul insuficient acordat de UE acestei ţări, a declarat ieri preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, informează ITAR-TASS, citată de Agerpres.
"Consider că am subevaluat dramatismul situaţiei politice interne din Ucraina", a declarat Martin Schulz într-un interviu pentru postul de radio public . În opinia lui Schulz, “în plan economic, şi în primul rând financiar, Ucraina se află în cea mai profundă criză din momentul instalării democraţiei (în această ţară)". "Ucrainenii au nevoie urgentă de bani, au mare nevoie de siguranţă în aprovizionarea cu gaz", a spus preşedintele Parlamentului European. Din punctul său de vedere, UE nu a fost gata să acorde ajutor Kievului în măsura în care a făcut-o Rusia.
"A ajuta statele care se află în criză nu este o soluţie care se bucură de prea mare popularitate în Europa, iar Ucraina primeşte, dacă este să analizăm propunerile Moscovei, ajutor pe termen scurt, pe care noi, europenii, nu îl putem sau nu dorim să-l oferim în această formă", a precizat Schulz, subliniind că acest lucru ‘constituie una dintre cauzele pentru care, aflat sub această gigantică presiune, guvernul Ucrainei a decis în cele din urmă să coopereze cu Rusia".
Kievul a cerut 160 de miliarde de euro 

Pe de altă parte, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, consideră “disproporţionată" suma de 160 de miliarde de euro, avansată de puterea de la Kiev pentru reglementarea adaptării Ucrainei la zona de liber schimb cu Uniunea Europeană, relatează, din Vilnius, agenţia de presă Interfax.
“Suma de 160 de miliarde de euro, invocată ca reprezentând costurile ce trebuie decontate Ucrainei (asociate punerii în aplicare a zonei de liber schimb cu UE) este disproporţionată şi neverosimilă", a afirmat Fule, în cadrul unui forum al oamenilor de afaceri, ce s-a desfăşurat ieri la Vilnius, înaintea summitului Parteneriatului Estic, care urma să se deschidă oficial în cursul serii. "Această cifră, dacă ar fi de raportată la următorii zece ani, constituie aproximativ 10% din PIB-ul Ucrainei", a indicat oficialul european, îndemnând oamenii de afaceri ucraineni să acorde mai multă atenţie beneficiilor pe care le va aduce regimul de liber schimb cu UE.
“Nu îmi place faptul că oamenii de afaceri din Ucraina evocă mai mult costurile decât investiţiile şi modernizarea", a subliniat comisarul european. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat anterior că pentru trecerea la standardele UE, Ucraina ar avea nevoie de cel puţin 20 de miliarde de dolari pe an, iar până în 2017 de aproximativ 160 miliarde de euro. Această cifră a fost calculată de experţii Academiei Naţionale de Ştiinţă a Ucrainei, care au luat în calcul totul, de la costurile suportate de companiile ucrainene în procesul de trecere la reglementările tehnice ale UE, până la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi închiderea unor centrale nucleare.
UE nu renunţă la clauza Timoşenko
În plus, Uniunea Europeană nu va încerca să convingă Kievul să semneze Acordul de asociere la spaţiul comunitar european printr-o schimbare a poziţiei sale în problema punerii în libertate a Iuliei Timoşenko pentru ca fostul premier să poată primi îngrijiri medicale în străinătate, după cum a declarat comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule.
"Am spus foarte clar că una dintre condiţiile Uniunii Europene pentru semnarea Acordului de asociere (cu Ucraina) este rezolvarea problemei justiţiei selective şi eliminarea consecinţelor acesteia", a afirmat comisarul european într-un interviu acordat agenţiei Interfax ."Este nevoie de voinţă politică din partea conducerii ucrainene, de acţiuni hotărâte, precum şi de un progres tangibil în privinţa condiţiilor avansate de Uniunea Europeană în decembrie 2012", a precizat Stefan Fule.


sursaEVZ CHIŞINĂU. 


Niciun comentariu: