http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

vineri, noiembrie 29, 2013

TRADITII SI OBICEIURI PENTRU NOAPTEA SFANTULUI ANDREI 29 noiembrie

ACATISTUL http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2013/11/acatistul-sfantului-apostol-andrei-cel.html

VIATA http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2013/11/viata-sfintului-apostol-andrei-cel.html

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/2010/11/noaptea-sfantului-andrei-in-credinta.html

CRENGUTELE DE MAR SUNT PUSE IN APA IN NOAPTEA  PRAZNUIRII INTRARII MAICII DOMNULUI IN BISERICA 21 NOIEMBRIE .

                                       

Grau pus la incoltit de Sfantul Andrei

Cea mai importanta traditie legata de graul incoltit este legata de ziua de 30 noiembrie, cand ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei.

Fiecare membru al familiei seamana grau intr-un recipient separat si asteapta incoltirea lui. De Anul Nou, se spune ca cel al carui grau a incoltit si s-a dezvoltat cel mai bine va avea cel mai mult noroc in anul urmator.

Graul se pune intr-un ghiveci cu pamant sau vata uda.Pentru a incolti, trebuie sa udati bine vata sau  pamantul, de preferat este ca vasul sa fie tinut la fereastra, sa beneficieze de lumina suficienta.Important este sa nu umblati prea mult la el in primele zile pentru ca acesta sa incolteasca bine.

Un alt obicei asociat cu graul si Sfantul Andrei este "Pomana lupului" sau "Noaptea lupului". In unele sate, copiii arunca in jurul casei cu faina de grau in noaptea de 30 noiembrie. Credinta populara spune ca lupul va accepta darul si nu le va ataca animalele.


Usturoiul de fereşte de spiritele rele de Sfantul Andrei

Noaptea Sf. Andrei este considerată şi noaptea Strigoilor, a celor trecuţi în nefiinţă ,care nu şi-au găsit liniştea. Aşadar, pentru a îndepărta spiritele care-ţi pot bântui casa, e bine să ungi tocurile uşilor şi ferestrelor cu doi căţei de usturoi.


Rugăciunea care-ţi aduce însănătoşirea

Dacă ai probleme de sănătate, de Sfântul Andrei mergi la biserică, ia o crenguţă de busuioc şi apă sfinţită. Acasă, pune-le într-un vas de lut nou, fă-ţi semnul crucii de trei ori şi rosteşte următoarea rugăciune: "Tată ceresc, Tu ştii luptele pe care le experimentez – durerea şi disperarea. Tu ştii dorinţa inimii mele să fiu vindecat de această boală (spune-ţi suferinţa). Te rog acum, acordă-mi atingerea Ta vindecătoare. Ştiu că Tu poţi să mă vindeci, exact ca în vremurile Bibliei".Pune-ţi grâu sub pernă ca să-ţi visezi uristul în noaptea de Sf. Andrei

Dacă eşti necăsătorită, în Ajunul Sf. Andrei pune-ţi sub pernă 41 de boabe de grâu. Se spune că în soarta ta va fi bărbatul care-ţi va apărea în vis furând grâul. În cazul în care nu vei respecta acest ritual de căsătorie, în cursul zilei de vineri coace o turtă sărată şi mănânc-o înainte de culcare. Se crede că ursitul îţi va aparea în vis pentru a-ţi oferi apa.


Niciun comentariu: