http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

vineri, noiembrie 29, 2013

Urmareste LIVE TEXT principalele evenimente si declaratii de la Vilnius http://www.hotnews.ro/stiri-international-16095310-live-video-text-summitul-vilnius-ziua-republica-moldova-semneaza-acordul-asociere-uniunea-europeana-vedeta-geopolitica-ucraina-ramine-mai-departe-rusia-dar-inca-mai-negociaza-bruxelles.htm

Corespondenta de la Vilnius​ Hotnews - CRPE
http://www.hotnews.ro/stiri-international-16095310-live-video-text-summitul-vilnius-ziua-republica-moldova-semneaza-acordul-asociere-uniunea-europeana-vedeta-geopolitica-ucraina-ramine-mai-departe-rusia-dar-inca-mai-negociaza-bruxelles.htm

LIVE VIDEO/DEBATE Summitul de la Vilnius ziua II : Republica Moldova semneaza Acordul de Asociere cu UE. “Vedeta geopolitica”, Ucraina, ramine mai departe cu Rusia/ Premierul Iurie Leanca: Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeana

Vineri, 29 noiembrie 2013, 9:45 Actualitate | Internaţional

Iurie Leanca semneaza demararea Acordului de Asociere la UE
Iurie Leanca semneaza demararea Acordului de Asociere la UE
Foto: Hotnews
 Esec sau succes partial al UE? Summitul Parteneriatului Estic (PaE) a inceput joi la Vilnius cu incercarea Uniunii Europene de a continua procesul de extindere spre Est, o miscare pentru care Bruxelles-ul nu este foarte bine pregatit. Miza "vedeta" a acestui summit, Ucraina, a anuntat, cu cateva zile inainte de a semna Acordul de Asociere cu UE ca suspenda orice negociere. Lideri europeni au spus ca „usa este inca deschisa” 

Marea castigatoare va ramane asadar Republica Moldova, care parafeaza acest acord astazi, 29 noiembrie, alaturi de Georgia. Tensiunilor UE-Rusia li s-a adaugat si declaratia lui Traian Basescu, conform caruia unirea cu Moldova e urmatorul proiect de tara al Romaniei.
09:39 Premierul Republicii Moldova Iurie Leanca este invitat sa semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. "Traim un moment istoric, semnarea unui acord cu ambitii fara precedent care inseamna incredere, deschidere, cooperare". Da semnalul clar ca acest moment, al semnarii Acordului de Asociere este pasul Moldovei catre UE. La final, cere permisiunea sa spuna cateva cuvinte in limba materna si vorbeste in romana: "Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeana".

09:30 Georgia a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana dupa ca Acordul privind regimul de vize UE Azerbaijian a fost si el semnat. 

09:25 Presedintele Comisiei Europene Jose Barroso anunta parafarea Acordurilor de Asociere (inclusiv asa numitul Deep and Comprehensive Free Trade Agreement – Acordul de liber schimb existins şi aprofundat) cu Republica Moldova. Ceremonia oficiala de semnare a acordurilor cu Georgia si R.Moldova a inceput. 
Liderii Uniunii Europene nu au reușit să convingă Ucraina să semneze acord politic și comercial cu UE dupa prima zi a summitului, a declarat președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, pentru AFP. “Până în prezent, pozițiile nu s-au schimbat". După reuniunea de doua zile de la Vilnius, liderul ucrainean Viktor Ianukovici va mai avea discuţii cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande.

Potrivit mai multor surse citate de presa internationala si de jurnalisti romani, liderii europeni au discutat cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici inclusiv despre varianta renuntarii, intr-o prima faza, la conditia "Timosenko". Detaliiaici. Nu a fost insa acceptata de niciunul din liderii europeni formula de negociere in trei, UE - Rusia - Ucraina. 

Detaliile si dezbaterile primei zile a summitului de la Vilnius, relatate in direct din capitala Lituaniei in formatul LIVE Debate CRPE - Hotnews pot fi urmarite integral aici.

Background

Acordul de Asociere (AA) UE ¬ Republica Moldova care include si asa numitul Acord de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement ¬ DCFTA) inseamna practic integrarea economica in piata comuna a UE. Este primul pas in pregatirea aderarii unui stat tert la Uniunea Europeana, ia aceste acorduri internationale pregatesc, in unele cazuri, procesul de aderare. Odata cu parafarea si, ulterior semnarea (AA) este stabilit cadrul pentru liberalizarea schimburilor comerciale UE-Moldova. Aderarea presupune insa si asa numita integrare politica. Romania a semnat acest acord in 1995 iar integrarea a venit 12 ani mai tarziu.

Aceasta corespondenta este parte a proiectului: EU - Moldova Think Tank Dialogue www.eumoldovadialogue.eu care prezinta cele mai recente analize legate de provocarile parcursului european pentru Republica Moldova. Partenerii proiectului sunt Centrul Roman de Politici Europene, European Policy Center din Bruxelles si Asociatia de Politica Externa din Chisinau si este finantat din Programul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Romaniei. 

Niciun comentariu: