http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

duminică, decembrie 22, 2013

Ajunul Crăciunului, în tradiţia și bucătăria românească: "Scutecele Domnului", ospitalitate la primirea Pruncului Iisus


Astăzi, în Ajunul Crăciunului, în casa bogatului, dar și a săracului e bucurie mare - "Iisus se naște, Domnul coboară pe pământ . În așteptarea minunii din Betleem, trebuie să ne îngrijim  pe lângă cele ale sufletului  și de cele ale trupului. În Ajunul Nașterii Domnului, din dragoste şi ospitalitate, facem ultimele pregătiri pentru primirea Pruncului Iisus Hristos. Cu cel puțin o zi , două înainte de Ajunul Nașterii Domnului, pregătim ˝Scutecele Domnului nostru Iisus Hristos˝, tradiționalele turte cu miere şi nucă.
În prepararea oricăror alimente, esenţiale rămân dragostea, rugăciunea şi starea de bine în care facem bucatele.  E bine să avem o stare pozitivă, astfel şi mâncarea pentru trup iese bună, gustoasă şi delicioasă.În Ajunul Naşterii Domnului, se binecuvântează şi se mănâncă seara (este zi de post megru) Se dau de pomană, inclusiv colindătorilor. 


Pentru aluat:
1 kg faina
1 lingura miere
1 lingurita sare
1/2 l apa calda

Pentru umplutura:
300 g nuci macinate
1 cana miere sau 1 cana zahar tos
Se cerne faina intr-un castron mai mare si se toarna peste ea apa calduta cu  sarea S framanta pana cand aluatul se desprinde de pe mana.

Intinde cu sucitorul pe o planseta presarata cu putina faina foi subtiri de 0,5 cm. Coace-le pe plita calda sau pe o tabla pusa pe aragaz sau o tigaie aderenta. Asaza-le unele peste altele, iar cand le-ai copt pe toate pregateste tortul.

Stropeste cu putina apa prima turta, unge-o cu miere si presara nuca macinata. Daca folosesti zahar, prepara un sirop cu care stropesti turtele. Asaza turtele unele peste altele pe un platou. Pe ultima turta presara nuca mai multa. Lasa tortul la rece o noapte intreaga. A doua zi, taie-l in raza si daruieste-i preotului prima felie in semn de recunostinta pentru slujba din Ajunul Craciunului pe care o face la casa fiecarui enorias.
Pentru preparare e nevoie ca foile de aluat de post (din făină, sare, apă) să fie coapte pe plită sau în cuptor. La preparare, se ia foaie cu foaie și se înmoaie cu sirop făcut din miere sau zahăr și apă. Pe fiecare foaie se așază nucă și lămâie rasă;  se aşază un strat din opt-zece foi. Apoi se taie și se așază pe un platou. Deasupra se pune nucă, lămâie şi  miere. Niciun comentariu: