http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

miercuri, decembrie 04, 2013

EVZ A GĂSIT BANII! Un miliard de euro, dosit în bugetul pentru 2014 Citiţi mai mult: EVRIKA! EVZ A GĂSIT BANII! 1 miliard de euro dosiţi în buget

Sumele "bine dosite" de Executiv pot alimenta anul viitor acţiuni pe placul electoratului, organizate de baronii locali. Se vrea o palidă compensare a faptului că românii vor fi sărăciţi de o mulţime de noi taxe.

Preşedintele Traian Băsescu a atras recent atenţia că Executivul nu a prezentat fidel sumele pe care le va încasa la anul, şi că a "dosit" în buget bani pentru scopuri electorale.
Procedura este simplă. Se scrie în buget că fondurile care revin din anumite taxe sunt mai mici decât se câştigă în realitate. Sumele neraportate sunt bani pe care guvernanţii îi pot folosi la discreţie. Mai mult, se alocă, din buget, sume mari pentru cheltuieli care se ştie că nu vor fi făcute. Alţi bani la discreţia Guvernului.


EVZ a identificat şase surse care urcă fondurile de care Executivul poate dispune la discreţie la peste cinci miliarde de lei, deci peste un miliard de euro, în 2014. Suma este aproape egală cu ce se obţine din taxele noi introduse de Guvern.
Venituri sub estimări
600 de milioane lei în plus din benzină - În România se consumă aproape 6 milioane de tone de combustibili. Potrivit estimărilor Guvernului, creşterea accizei la benzină, atât prin raportarea la un curs de schimb indexat cu inflaţia, cât şi prin introducerea taxei de 7 eurocenţi per litru, ar aduce la buget circa 3,7 miliarde de lei. Potrivit calculelor EVZ, suma colectată va depăşi însă 4,3 miliarde de lei, în condiţiile în care un litru de benzină se va scumpi cu 70 de bani (estimarea benzinarilor).
1 miliard de lei în plus din taxa pe stâlpi - Introducerea impozitului pe construcţii speciale ar aduce la buget, potrivit Consiliului Fiscal, peste 1,5 miliarde de lei. În schimb, estimarea Executivului este de numai 488 de milioane de lei. Diferenţă este de un miliard de lei.
300 de milioane de lei din CAS-uri - Circa 800.000 de români sunt plătiţi cu salariul minim. Salariul lor creşte la 850 de lei din ianuarie şi la 900 de lei din iulie, în 2014. De la aceştia, statul va încasa contribuţii sociale, dar şi impozit pe venit mai mari. Potrivit calculelor EVZ, bugetul va beneficia de venituri suplimentare de 630 de milioane de lei, cu 300 de milioane lei peste estimările oficiale.
Cheltuieli inexistente
600 de milioane de lei la Comarnic – Braşov – Este un proiect pe care Executivul vrea să îl finanţeze din banii constructorului, dar care a fost trecut la cheltuieli bugetare, cu o jumătate de miliard de lei, ne-a atras atenţia exministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu.
500 de milioane de lei la Ministerul Muncii – Cheltuielile de la Ministerul Muncii pentru măsuri active şi asistenţă socială sunt supraevaluate. De asemenea, au fost supraevaluate cheltuielile cu dobânzile, pentru plata datoriei. În total, circa 500 de milioane de lei.
2 miliarde de lei, Fondul de rezervă - Banii aşa numitului "fond de rezervă", sunt de asemenea la discreţia Guvernului. În 2013, acesta a fost alimentat de vânzarea pachetelor de acţiuni la companiile de stat cu aproape 2 miliarde de lei.
Un buget al taxelor
Bugetul 2014 este unul al taxelor, iar USL, deşi a criticat creşterea taxei pe valoarea adăugată de către Guvernul Boc, a introdus în plus 30 de noi taxe, a declarat pentru Evenimentul zilei Andreea Paul (Vass), deputat PDL. La anul, românii vor avea de suportat creşterea fiscalităţii, iar miliardul de euro care va fi obţinut la buget prin majorări de taxe şi impozite înseamnă că fiecare român va fi mai sărac cu 50 de euro. Noile măsuri "înghit" palidele beneficii oferite prin creşterea salariului minim sau alte măsuri. Din păcate, nu toţi realizează că această taxare suplimentară este de fapt o sărăcire, a mai spus Andreea Paul.
Alimentarea bugetelor pentru alegeri
Sunt două modalităţi prin care USL poate direcţiona banii în plus de la bugetul central spre autorităţile locale, pentru finanţarea pomenilor electorale, a explicat pentru EVZ Gheorghe Ialomiţianu.
"Una ar fi ca, în 2014, prin rectificare de buget, banii să meargă la domnul Liviu Dragnea. Prin ordin de ministru acesta îi poate direcţiona «unde trebuie»", spune acesta. Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, a fost unul din beneficiarii rectificărilor şi în acest an, iar pentru 2014 a primit fonduri mai mari cu 1,3 miliarde de lei, în raport cu suma obţinută în 2013. Aproape integral banii vor fi viraţi către Planul Naţional de Dezvoltare Locală pentru proiecte pe placul electoratului
Bani de la ministere către primării
O altă metodă este realocarea, pe parcursul anului 2014, a sumelor care nu au fost cheltuite ordonatorii de credite. Pentru realocare nu este nici măcar nevoie de rectificare bugetară.
"Banii care nu au fost cheltuiţi se pot duce în fondul de rezervă al Executivului. De aici, Executivul poate repartiza prin hotărâri, către primării, sume pentru acoperirea arieratelor sau sub forma altor ajutoare. Nimeni nu va verifica însă dacă banii au mers exact în direcţia anunţată, aşa încât poate fi vorba doar despre fonduri care alimentează pomeni electorale", a explicat Gheorghe Ialomiţianu.
Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - ziarul Evenimentul zilei, iar pentru publicaţiile online - www.evz.ro

Niciun comentariu: