http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

miercuri, decembrie 04, 2013

Rămaşi fără tată de şase ani, patru îngeraşi din localitatea ilfoveană Pantelimon au grijă de măicuţa lor grav bolnavă: "Mami, nu ne lăsa singuri pe lume!"

În oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov, patru copii trăiesc la limita sărăciei şi a durerii. Gabriel (15 ani), Nicoleta (13 ani), Alexandru (11 ani) şi Ana Maria (9 ani) îşi îngrijesc singuri mama grav bolnavă. Femeia, Mihaela Ticăleancă (43 de ani), nu se poate ridica din pat nici măcar să meargă la toaletă. Tatăl micuţilor a murit în urmă cu şase ani. Trăiesc din mila vecinilor, iar când au o pâine pe masă, în casa lor e sărbătoare. Libertatea vă prezintă această poveste cutremurătoare în speranţa că spiritul Crăciunului va mai face un miracol.


Rămaşi fără tată de şase ani, patru îngeraşi din localitatea ilfoveană Pantelimon au grijă de măicuţa lor grav bolnavă. Ei nu vor cadouri de la Moş Crăciun, ci doar se roagă să nu rămână orfani

Undeva, în oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov, seara rece de iarnă se lasă peste străzile desfundate. Pe o rază de lună, în tropăit de reni, o săniuţă coboară, sau cel puţin aşa ni s-a părut nouă, în faţa unei case dărăpănate. Un bătrânel jovial se dă jos greoi, ducând în mână un catastif uriaş. “Mă duc să văd dacă micuţii de aici îşi merită cadourile”, le spune renilor. Împinge cu grijă uşa strâmbă. O lumânare pâlpâie obscur. O icoană îl priveşte de pe un perete scorojit. Un miros greu, maladiv umple încăperea. Durerea şi boala plutesc în aer. Pe un pat din scânduri, zace, acoperită cu câteva pături găurite, o femeie. Este doar piele şi os. Moşul deschide catastiful gros: “Mihaela Ticăleancă, 43 ani, mamă a patru copii. Capul familiei a făcut infarct şi s-a prăpădit în urmă cu şase ani”. Mihaela nu-l aude. Rosteşte doar pentru ea, ca într- un strigăt al disperării, numele copiilor ei. Bătrânul se apropie şi pune mâna pe fruntea ei pământie. Are fierbinţeală mare şi respiră cu dificultate. Doare rău, iar palma lui bătrână nu o poate linişti. Clopoţeii s-au oprit, iar ursuleţul din pluş se ascunde sub haina roşie a Moşului. Bătrânul Crăciun nu mai zâmbeşte.
E atât de frig în încăpere, încât şi el, care este obişnuit cu aerul rece, simte cum îi pătrunde gerul prin hainele groase.

Primeşte pastile de pomană

Afară se aud paşi. Uşa hârjâie podeaua. Vântul împinge înăuntru patru copilaşi zgribuliţi. Două fete şi doi băieţi. Gabriel, Nicoleta, Alexandru şi mezina, Ana Maria. Moşul face o magie şi devine invizibil. “Sărut mâna, mamă, am venit de la şcoală. Uite, un vecin ne-a dat o pâine. O să avem ce mânca. Mi-a dat şi un calmant, să-ţi mai aline suferinţa”, îi spune Nicoleta mamei sale. Femeia nu răspunde. Îşi plimbă ochii peste feţele lor şi întinde o mână tremurândă. Au fost săraci mereu, însă au ajuns la limita existenţei umane, iar în casă e atât de frig... Cu o privire mult prea matură pentru vârsta ei, fata cea mare, Nicoleta, se aşază pe pat. “Ce faci, mamă, cum te simţi? Hai să te spăl şi să-ţi schimb hainele”, îi spune copila. Fata ia un prosop umed şi începe să-şi spele cu grijă mama. O întoarce cu greu pe toate părţile. Apa e ca gheaţa şi mânuţele ei sunt bocnă. Suflă în ele, dar acestea se încăpăţânează să rămână reci. Alexandru îşi pune fruntea pe pieptul Mihaelei. “Promite-mi că nu te duci şi tu unde a plecat tata! O să fim cuminţi, jur! Dacă pleci pentru totdeauna, ce o să se aleagă de noi?” Copleşit de ce vede, Moşul îşi înfundă capul între palme. Milioanele de jucării din atelierele sale i se par lipsite de valoare.
Nicoleta îi aşază pe fraţii săi pe pat, în jurul mamei, şi scoate pâinea primită de pomană. O rupe în cinci bucăţi egale şi le împarte fiecăruia. “Hai, luaţi şi mâncaţi. Ia şi tu, mamă, o să-ţi facă bine”. Femeia nu poate să înghită şi-i dă mezinei, pe ascuns, bucata ei.

Dorm toţi într-un singur pat

Tăcuţi şi trişti, termină de mâncat din câteva înghiţituri. Nu s-au săturat. Foamea le strânge stomacul ca o menghină, dar nu spun nimic. Nu vor să-şi necăjească şi mai rău mama. Se înghesuie unul lângă altul în pat. Aşa, poate se vor încălzi. Copila cea mare îşi sărută fraţii şi mama pe creştet. “Dormiţi! O să vedeţi, în vis, o să vă fie mult mai bine”, îi sfătuieşte ea. Moş Crăciun încearcă să se ridice, dar sufletul greu îl ţintuieşte pe scaun. Ar vrea, o singură dată, să scrie şi el o scrisoare către părinţii copiilor fericiţi. Să le spună povestea micuţilor care-şi îngrijesc cu atâta dragoste mama bolnavă. Să-i roage să rupă fiecare, câte puţin, din binele lor şi să-l împartă cu Gabriel, cu Nicoleta, cu Alexandru şi cu Ana Maria. El nu poate decât să le bucure visele, oamenii ar putea să le ofere speranţa. Copilaşii plâng în somn. Culege câte o lacrimă de pe obrazul fiecăruia. Le pune într-o călimară şi acestea se transformă în litere. Le va aşeza pe o hârtie magică pe care o va trimite în lume. Cine ştie, poate înţeleptul Decembrie va mai face o minune!

Au pensie de urmaş de 1.400 de lei

În urmă cu şase ani, soţul Mihaelei Ticăleancă a murit în urma unui infarct. Femeia, la rândul ei, are o afecţiune gravă a colului uterin. A fost operată la Spitalul Fundeni, apoi externată în stare critică. Pentru că nu s-a mai putut ridica din pat, şi-a pierdut slujba. Era femeie de serviciu. Cele cinci suflete trăiesc dintr-o pensie de urmaş de numai 1.400 de lei şi deja au strâns o datorie de 700 de lei la lumină.

Cum poţi ajuta:

Donează în conturile Fundaţiei Ringier RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON 

RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank

IMPORTANT!!!!!! Cei care virează bani în aceste conturi să specifice că donaţia se face pentru Mihaela Ticăleancă.
Niciun comentariu: