http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

sâmbătă, ianuarie 04, 2014

Ajunul Bobotezei, zi de post negru 4 ianuarie 2014 Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu curateste-ne de toate faradelegile noastre si sfinteste sufletele si trupurile noastre, ca sa te slavim si sa-ti multumim pentru toate binefacerile Tale ! Amin.

Apropierea sărbătorii Botezului Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea de Bobotează, îi invită pe toţi creştinii la o pregătire prealabilă.
Pentru a întâmpina aşa cum se cuvine acest Praz­nic luminat , în care Hristos se arată la apele Ior­danului pentru mântuirea tu­turor oamenilor şi izbăvirea lor de păcat, creştinii se pregă­tesc duhovniceşte, dar şi tru­peşte prin post negru. Asta în­seamnă că nu se mănâncă şi nu se bea nimic, întreaga zi. Obi­ceiul de a se ţine post as­pru în ziua de 5 ianuarie se păstrează încă din vechime, din secolele IV – VI şi repre­zintă o rămăşiţă a practicilor catehumenilor, ca­re posteau timp de 40 de zile, pen­tru a primi botezul în seara aces­tei zile. Abia după acest ritual pu­teau să participe pentru prima dată la liturghia creştinilor şi la final, să se împărtăşească. După aproape două milenii, credincioşii ţin post negru în această zi pentru a putea primi cu vrednicie Agheasma Mare, ce se sfinţeşte în ziua de 6 ianuarie, la Bobotează.
În Ajunul Bobotezei se sfinţesc locuinţele
În Ajunul Bobotezei există obi­ceiul, atât la sate, cât şi la oraşe, ca preotul să meargă la fiecare casă pentru a o sfinţi, prin stropirea cu agheas­mă. Totodată, slu­jitorii Bisericii îi bine­cu­vântează pe toţi cei ai casei, dar şi lucrurile pe care aceş­tia le folosesc, inclusiv curţi­le şi grădinile. Este un prilej foarte bun pentru ca preo­tul să se întâlnească în acest mod cu toţi enoriaşii săi, să le cu­noască problemele şi la ne­voie, să-i poată ajuta, în­depli­nind în acest fel şi rolul misio­nar al Bisericii. Tot acum este şi mo­mentul în care se poate  face şi un fel de catehizare, de învă­ţătură religioasă privind ade­vărurile de credinţă, dar şi învă­ţătura moral-creştină pe care o promovează religia creştin-ortodoxă.
Tradiţii populare
În popor există convingerea că acela care reuşeşte  să nu mă­nânce nimic în Ajunul Bo­bo­tezei va fi sănătos şi norocos tot anul. Totodată, în această zi erau interzise  cu desăvârşire cer­tu­rile în casă şi nu se dădea nimic împrumut, nici măcar jă­ratic din focul din vatră. Dimi­neaţa, înainte de aprinderea fo­cului, se strîngea cenuşa din sobă şi gunoiul din casă pentru a fi păstrate până în primăvară, când se presărau pe straturile cu legume „pentru a le face rod­nice şi a le proteja de dăunători“.

Niciun comentariu: