http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

marți, ianuarie 14, 2014

Odovania Praznicului Botezului Domnului - Sfintii Parinti ucisi in Sinai si Rait 14 ianuarie

In Iordan botezandu-te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul in chip de porumbel a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie!
Astazi, se incheie praznuirea liturgica a Botezului Domnului. La fel ca si celelalte sarbatori mari si Praznicul Botezului Domnului are o perioada de inainte-praznuire si una de dupa-praznuire.
13 zile consacrate acestei mari sarbatori in care intreaga fire s-a sfintit. Concret, in slujbele noastre de la biserica din data de 2 ianuarie au inceput rugaciunile si cantarile inchinate acestei sarbatori si ele se vor incheia astazi, zi numita odovania praznicului.

In aceasta zi se reia practic intreaga randuiala liturgica din chiar ziua praznicului Botezului Domnului. In total au fost 13 zile de pomenire liturgica a acestei mari sarbatori, cu care se incheie practic ciclul liturgic al Nasterii, Taierii Imprejur si Botezului Domnului.

Urmatorul praznic Imparatesc va fi la 2 februarie cand pomenim Intampinarea Domnului, sarbatoare care isi va incepe praznuirea liturgica la 1 februarie si se va incheia la 9 februarie.

Va reamintim faptul ca din punct de vedere al perioadelor liturgice acum ne aflam in perioada Octoihului, iar din 13 februarie (Duminica Vamesului si Fariseului) vom intra in perioada Triodului – un rastimp de 10 saptamani, care cuprinde si Postul cel Mare.

Pana atunci insa nu trebuie sa ne luam vacanta duhovniceasca, ci trebuie sa ramanem in trezvie, participand la slujbele Bisericii, spovedindu-ne regulat si impartasindu-ne cat mai des cu Sfintele Taine.
O, Preacurată Fecioară, Ceea Ce ai purtat în braţele Tale ca pe Un Nor luminos pe Cel Ce scoate norii din vistierii şi ca O Ploaie binecuvântată ai umplut cu apa înţelepciunii văile inimilor secate de patimi, nu înceta a umple vasul inimilor noastre cu apa rugăciunii Tale, ca să ne facem şi noi izvoare ale darului dumnezeiesc.
În templul inimii să vedem şi noi strălucind pe Hristos purtat în braţele gândurilor smerite, pe care Însuşi le luminează ca Un Soarele al dreptăţii şi al înţelepciunii. Să strigăm cu bucurie către Cea plină de dar, Care a binevoit să ne facă părtaşi darului mântuirii: Bucură-Te, Munte înalt întru Care s-a descoperit slava dumnezeiască, Porumbiţă dumnezeiască Care ai purtat în braţele Tale pe Cel Neapropiat heruvimilor ! Astăzi în braţele inimii să purtăm şi noi pe Hristos, Cel Ce a binevoit ca în braţele lui Simeon să Se poarte. Cu luminoasă cunună de gânduri dumnezeieşti să înconjurăm pe Cel Ce străluceşte ca Un Soare veşnic, Care trimite tuturor razele mântuirii. Ca Un Prunc Se arată Cel Ce este Împăratul slavei. În braţele Fecioarei Se poartă Cel Ce poartă toate în adâncul gândului Său dumnezeiesc. Cărbunele de foc este luat ca în nişte cleşti în mâinile bătrânului Simeon. Pe Acesta să-L întâmpinăm şi noi cu laude, cu razele cuvintelor să-L împodobim pe Soarele Cel cuvântător, din cununa Lui luând şi noi raze de gânduri dumnezeieşti. Celei pline de Har să-I strigăm: Bucură-Te, Preacurată, Cerul slavei, Biserica Cea cuvântătoare, Care în templul Domnului Te-ai arătat purtând în braţe pe Caspul Bisericii. Lui Hristos Dumnezeu să-I strigăm: Slavă Ţie, Hristoase, Dumnezeule, Lumina lumii, vino şi în biserica inimii noastre, ca să o luminezi cu razele gândurilor Tale !
Pe Tine Te-a dorit sufletul meu ca pe Împăratul măririi,
Vino, Soare al dreptăţii, în mâinile pe care le-ai zidit,
Iată, eu, robul Tău, în chip de Prunc Te văd acum smerit.
Acesta este Mântuirea lui Israel şi Lumina lumii,
Pe Acesta să-L slăvim ca pe Dătătorul izbăvirii,
Gândurile inimii Anei curgeau neîncetat slăvind pe Hristos,
Şi tuturor mărturisind pe Cel Ce S-a arătat Soare Prealuminos.

Cu luminoase cununi de gânduri să întâmpinăm pe Hristos,
Căci ca Prunc S-a arătat în templu, strălucind luminos,
În braţele bătrâneşti a fost cuprins Soarele dumnezeiesc,
Şi s-a prefăcut în serafim Simeon cel iubitor de gând ceresc.

Gândurile Celei pline de har s-au revărsat din destul :
Primeşte Simeoane, pe Soarele Cel mai presus de gând,
Acesta este Mântuirea neamurilor şi Lumina lumii,
Pe Acesta îngerii Îl laudă, căci este Ziditorul făpturii.

Din pântecele Meu a răsărit Sfinţitorul făpturii,
Şi alt Cer înţelegător M-a arătat Mântuitorul lumii,
Acesta a venit să ridice pe Adam cel căzut în întristare,
Şi bucurie a răsărit Evei celei ce zăcea în întunecare.

Cu glasuri smerite ale inimii Te slăvim Izvorule al mântuirii,
Căci prin Tine ne-a răsărit bucuria cea mare a izbăvirii,
Pe Tine Te slăvesc cetele îngereşti şi neamul omenesc,
Primeşte şi cuvintele noastre şi gândul cel pământesc.

Iisuse, Liniştea sufletelor tulburate,
Iisuse, Mângâierea inimilor întunecate,
Iisuse, Soarele Cel pururea luminător,
Iisuse, Izvor de daruri veşnic curgător,
Iisuse, Sfinţirea sufletelor întunecate,
Iisuse, Vederea tainelor în Duhul arătate,
Iisuse, Cunună a gândurilor dumnezeieşti,
Iisuse, Vistierie a darurilor împărăteşti,
Iisuse, Calea Cea sfinţită a dreptăţii,
Iisuse, Călăuzitor spre limanul Vieţii.
Iisuse, Fiul lui Dumnezeu miluieste-mă!


Sursa: Radio Reintregirea

Niciun comentariu: