http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

miercuri, ianuarie 01, 2014

Fotografii si filmulete - TRECEREA DINTRE ANI LA BISERICA...Te Deum la cumpăna dintre ani!

Se știe că revelionul și noaptea dintre ani, este prilejul unui și lung de distracții – de cele mai multe ori zgomotoase și cu multă agitație. Unii preferă să întâmpine noul an la local, alții în club sau chiar în piața din mijlocul orașului. Cu toate acestea, mai există și unii oameni care preferă liniștea unei biserici în locul gălăgiei de afară.

Profesorul universitar Ion Ghinoiu susţine că Revelionul nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul. Astfel, stingerea luminilor în noaptea de Revelion ar semnifica întunericul şi haosul desăvârşit provocat de moartea divinităţii, iar aprinderea luminilor ar simboliza naşterea divinităţii. Începând cu 1 ianuarie am ajunge să vorbim de un an întinerit. Ion Ghoniu susţine că ideea înnoirii timpului supravieţuieşte şi în Calendarul popular unde Dragobete, Sangiorz, sunt tineri şi sărbătoriţi în prima parte a anului, în vreme ce la finele anului sunt sărbătoriţi bătrânii: Moş Nicolae, Moş Ajun, Moş Crăciun.


De câţiva ani a devenit o tradiţie ca la trecerea dintre ani, în bisericile ortodoxe să se oficieze o slujba de mulţumire adresată lui Dumnezeu, slujbă ce poartă denumirea de “Te Deum”. Aceasta denumire vine de la imnul “Te Deum Laudamus…”, care înseamnă “Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudam…”. În cadrul acestei slujbe se rostesc rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut, dar şi de cerere pentru anul care urmează.
Astfel, ultima zi din an, va fi marcată de o parte a credincioşilor ortodocşi în liniștea bisericii şi în rugăciune. Eu merg ca în ultimii ani la Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Constanţa. Dumnezeu şi-a arătat din nou puterea şi m-a binecuvântat să pot face din toată inima acest lucru împreună cu soţul meu.

Ca de fiecare dată m-a cuprins atâta linişte şi bucurie sufletească, iar Maica Domnului meu m-a întâmpinat ca de fiecare dată. În jurul meu erau sfinţii, îngerii şi apostolii, iar în faţa mea, sus pe sfântul altar era Sfânta Treime care m-a binecuvântat şi mi-a zis:” Bine ai venit acasă!”

Toţi credincioşii împreună cu preoţii i-am mulţumit lui Dumnezeu pentru anul care a trecut. Apoi am îngenunchiat cu toţii şi am început să ne rugăm lui Dumnezeu şi în anul nou. Poate pentru unii pare ciudat, dar este atât de frumos ca în loc de numărătoare inversă să auzi clopotele, toaca şi “Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire.”  Pe faţa fiecărui enoriaş am văzut speranţa şi credinţa.


Slujba a început şi s-a încheiat cu binecuvântările preoţilor, cu urările de un an nou fericit, iar cu toţii am cântat „La mulţi ani trăiască!” A fost minunat. Am păşit în anul nou 2014 în Casa lui Dumnezeu .


După încheierea slujbei, oamenii erau total schimbaţi. Parcă erau din altă lume. O lume ruptă din realitatea zilelor noastre, o lume a bucuriei şi a credinţei. Toţi se îmbrăţişau. Toţi îşi urau un an mai bun. Atâtea zâmbete sincere! Toţi au gustat şi de această dată din bunătatea lui Dumnezeu.


SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE !

Niciun comentariu: