http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

joi, august 21, 2014

Iată-ne ajunşi în cea de a cincea zi a ritualului turtiţelor Sfântului Fanurie, pe care le impart celor săraci pentru iertarea mamei Sfântului Fanurie - LIPII (de post) - Sfinte Mucenice Fanurie, înălţându-ne gândurile, noi păcătoşii cu umilinţă şi cu căldură te rugăm: caută dintru înălţimea cea plină de slavă a cerurilor, unde, prin viaţa ta Sfântă şi prin chinurile tale muceniceşti pentru Hristos, ţi-ai dobândit sălăşluire veşnică, şi te milostiveşte de suferinţele, durerile, pătimirile, necazurile, amărăciunile şi strâmtorările noastre.

1 1/2 cana faina
1/2 linguriţă sare
1/3 cană apă
puţin ulei de măsline
Amestecaţi faina, sarea şi apa şi frământaţi bine astfel încât să iasă un aluat moale dar ferm. După frământare se lasa să se odihnească cca 10 minute, apoi mai frământaţi puţin aluatul înainte de a-l întinde. Se împarte în sfere în funcţie de cât de mari doriţi să vă iasă lipiile. Luaţi una dintre sfere, treceţi-o bine prin faina şi o întindeţi sub formă de disc. Poate fi subţire de cca 1-2 mm.
Cu o pensulă ungeţi cu ulei jumătate din suprafaţa discului de aluat. Aduceţi cealaltă jumătate deasupra părţii unse cu ulei. Semicercul pe care îl ungeţi cu încă puţin ulei doar pe o jumătate din el se pliază din nou. Se pune deoparte şi faceţi la fel cu celelalte sfere de aluat.
Luaţi o bucată de aluat gata pregătit, treceţi-l prin faina şi întindeţi-l cu sucitorul sub ce formă doriţi: rotundă, triunghi, dreptunghi etc. Important e să nu fie foarte subţire pentru că va fi cam uscată. Grosimea ar trebui să fie cam de 2 mm.
Puneţi-o în tigaia deja bine încălzită şi unsă cu un strat subţire de ulei. Lăsaţi-o în tigaie până ce începe să se umfle, să se schimbe la culoare. Atunci se întoarce şi se mai ţine şi pe partea cealaltă parte. Dacă doriţi, puteţi să o mai întoarceţi pe ambele fete încă o dată dacă vă place să fie mai bine coaptă şi mai crocantă. Timpul de coacere în tigaie variază în funcţie de cât de groasă aţi întins lipia.
Lipiile se presează uşor cu o spatulă când încep să se umfle. În acest fel ele se vor coace uniform.
După coacere lipiile se ţin acoperite cu un prosop curat câteva minute.Se pot păstra într-un vas cu capac pentru a nu se usca şi astfel şi a doua zi vor fi fragede.

Niciun comentariu: