http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

miercuri, august 27, 2014

Astăzi, Biserica Schimbarea la Față (Biserica Greacă) din Constanța şi-a serbat cel de-al doilea hram, Sfântul Fanurie, cinstit de comunitate încă din secolul al XIX-lea. Să-l iubim și să-l cinstim pe Sfântul Fanurie că este grabnic și puternic ajutător iar Icoana Sfântului chiar este făcătoare de minuni .Vă doresc spor în toate ! 27 augustCu multă blândețe, bunătate şi dragoste ne întâmpină Sfântul Fanurie ceas de ceas, clipă de clipă, încât privindu-l, este  imposibil să nu-ţi aminteşti cât de puternic se ruga  pentru cei bolnavi zile în şir, nu mânca nimic şi nu se odihnea până cei pentru care se ruga nu se vindecau. Aşa se ruga Sfântul Fanurie, pentru orbi, pentru muţi, pentru surzi:

"Miluieşte, Doamne, pe aceşti necăjiţi, că zidirea Ta sunt, deschide ochii, ca să vadă frumuseţea cerului Tău şi lumina zilei, şi să nu mai fie ei cu picioarele zdrobite de pietre, nici cu ruşinea neamului lor".

"Deschide buzele lor cele închise, luminează-le mintea, ca să Te slăvească pe Tine, şi cu buzele lor să sărute chipul Tău cel nefăcut de mână şi cu lacrimi să spele intrările în biserică, că astfel să se proslăvească numele Tău cel sfânt".

"Auzi-mă pe mine, Doamne, în ceasul acesta, de acum şi cercetează şi deschide auzul robilor Tăi, ridică greutatea neauzirii, că auzind să audă glasul clopotelor Tale cele sfinte, sunetele roţilor şi toate sunetele de pe pământ.

Şi atât de mare era rugăciunea lui către Dumnezeu şi plângerea, că uneori, şi păgânii plângeau auzindu-i rugăciunile şi văzându-i lacrimile.

Atâta blândeţe, bunătate şi dragoste jerfelnică se desprinde din privirea Sfântului Fanurie, încât n-ai mai pleca de lângă SFÂNTA  ICOANA SA...


Biserica „Schimbarea la Faţă” mai serbează două hramuri:
Pe data de 6 august cea mai veche biserică din Constanța, Biserica Greacă, își serbează hramul, Schimbarea la Față şi 30 noiembrie – Sfântul Andrei. Slujbele se săvârşesc atât în limba română cât şi în limba greacă. 
Construcţia bisericii a început în anul 1865 şi s-a terminat în anul 1867, la baza ei stând firmanul de construire dat de către Sultanul Abdul Aziz. Clădirea, în formă dreptunghiulară, nu are turle, întrucât era prevăzut în mod expres în aprobare, ca bisericile creştine din Imperiul Otoman să nu fie mai înalte decât moscheele musulmane. Pictura bisericii a fost executată de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos.

Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, în prezenta locuitorilor oraşului Constanţa s-a făcut primul Te-Deum de mulţumire pentru victoriile ostaşilor români în luptele de cucerire a independenţei naţionale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova precum şi pentru revenirea Dobrogei la Ţara Mamă. 
În anul 1954 biserica a fost declarată „Monument istoric” şi inclusă pe lista de „Patrimoniu Naţional şi Cultural”. Datorită lipsei fondurilor şi a stării de degradare, membrii Comunităţii Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcaşul de cult să treacă în administrarea Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu şi enoriaşi în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos. Pictura, refăcută de către pictorul Nicolae Radu, a fost sfințită în anul 1991.

Niciun comentariu: