http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

sâmbătă, decembrie 20, 2014

Inaintepraznuirea Nasterii Domnului, Sf. Mc. Ignatie Teoforul (Proloagele de la Ohrida) - 20 decembrie

Sa dea bunul Dumnezeu sa avem cat mai multe clipe in care sa fim pregatiti sa primim pentru totdeauna in sufletele noastre dragostea, milostivirea, iertarea si rabdarea Mantuitorului!
Linistea sa imparateasca, harul sa dainuiasca. Sa se implineasca proorocirea : 
Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si-L vor chema cu numele de Emanuel, care se talcuieste Cu noi este Dumnezeu (Mt, 1, 23). Ca sa vina si la noi ingerul Domnului, slava Domnului sa straluceasca imprejur si sa auzim binevestirea lui: Nu va temeti. Ca iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Ca-n cetatea lui David vi s-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos, Domnul. Si acesta vă va fi semnul: ca veti gasi un Prunc infasat si culcat in iesle. Si, deodata, laolalta cu ingerul s-a vazut multime de oaste ingereasca laudandu-L pe Dumnezeu si zicand: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire! (Lc 2, 9-14). (Noul Testament, versiunea Bartolomeu Valeriu Anania 1993).

Pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Purtătorul de Dumnezeu (Teoforul)sf_mc_ignatie_teoforul
Acest bărbat sfînt s-a numit „purtător de Dumnezeu” pentru că el avea pururea Numele lui Dumnezeu în inimă şi pe buze. Potrivit Sfintei Tradiţii el s-a numit aşa pentru că a fost ţinut în braţe de Domnul întrupat, lisus Hristos. Pe cînd Domnul a propovăduit ucenicilor învăţătura despre smerenie, el a luat în braţe un prunc, 1-a pus la mijloc între ei, şi a zis: „Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăţia Cerurilor” (Matei 18: 4). Acel copil a fost acest Sfînt Ignatie. Mai tîrziu el a ajuns ucenicul Sfîntului loan Teologul, împreună cu Sfîntul Policarp, Episcopul Smirnei. Ca Episcop al Antiohiei, Sfîntul Ignatie bine a păstorit Biserica lui Hristos cea încredinţată lui şi a fost cel dintîi care a introdus cîntarea antifonală în Biserică, în care firul cîntului este reluat alternativ de cele două strane. Acest fel de cîntare i s-a descoperit Sfântului Ignatie de către îngerii lui Dumnezeu din ceruri. Trecînd împăratul Traian prin Antiohia în drum spre războiul cu perşii, el a auzit de Sfîntul Ignatie, l-a chemat la sine şi l-a sfătuit să jertfească idolilor. Dacă ar fi făcut astfel, împăratul Traian l-ar fi investit pe Sfint cu rangul de senator. Dar cum sfaturile, ca şi ameninţările împăratului au rămas în van, Sfîntul Ignatie a fost legat în lanţuri şi trimis la Roma sub paza a zece soldaţi sălbatici, spre a fi aruncat la fiare. Sfîntul Ignatie s-a bucurat întru martiriul lui pentru Domnul şi s-a rugat lui Dumnezeu ca fiarele să îl sfîşie cu adevărat, ca ele să i se facă lui mormînt ca să nu fie depărat de la el felul acesta de moarte. După o călătorie lungă şi chinuitoare ce l-a purtat din Asia, prin Tracia, Macedonia şi Epir, Sfîntul Ignatie a ajuns la Roma, unde a fost aruncat la leii din circ. Leii l-au sfîşiat şi i-au mîncat trupul, nemairămînînd din el decît inima şi oasele mari. Acest slăvit mucenic al lui Hristos a luat mucenicia la Roma la anul 106, în timpul domniei urîtorului de Hristos împărat Traian. Sfîntul Ignatie s-a arătat de multe ori din cealaltă lume şi a lucrat multe minuni, ajutînd şi în ziua de azi pe cei care cheamă cu credinţă întru ajutor mucenicescul lui nume.

Niciun comentariu: