http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

vineri, aprilie 03, 2015

Un amestec miraculos de mirodenii pentru sanatatea ta!






Pe langa tratamentul si dieta prescrisa domnul dr. Horatiu Albu mi-a recomandat sa amestec cantitati egale de ghimbir,turmeric si scortisoara de Ceylon si sa consum zilnic cate o lingurita in mancare sau in apa. Consum acest amestec de mirodenii de cca o luna si jumatate si se vad rezultatele (digestie,dureri de cap diminuate etc)
Ghimbirul (engleza: ginger)
- se foloseste in bucatariile din China, Thailanda, India, dar si in cea caraibiana.
- ajuta la sistemul digestiv si este un aliat excelent pentru persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil; deasemenea, ghimbirul este un cunoscut anit-inflamator.
Turmericul / Curcuma (engleza: turmeric)
- se foloseste in bucatariile din India si China inca din secolul 7, iar in ultima mie de ani si in nordul Africii.
- ajuta la prevenirea cancerului de prostata, scade nivelul de colesterol si este anti-inflamator.
Numita si scortisoara adevarata, scortisoara de Ceylon este o mirodenie originara din Sri Lanka, dar creste si in Burma si coasta Indiei. 

Cassia, numita si scortisoara chinezeasca, se cultiva indeosebi in China, Vietnam sau Indonezia, este foarte raspandita si des consumata datorita pretului foarte mic.
Denumire botanica: Cinnamomum Zeylanicum sau Cinnamomum Verum
Alte denumiri: Cannelle, Canela
Se pare ca aceasta mirodenie se folosea in Asia de prin anul 2700 i.Hr. Cam 1000 de ani mai tarziu a inceput sa fie folosita si in Asia de Vest, Europa si Africa (care o aduceau din India).
Scortisoara de Ceylon este foarte cautata pentru proprietatile ei terapeutice dar si pentru cele gastronomice. Este cunoscut faptul ca scortisoara de Ceylon nu are efecte negative secundare asupra organismului datorita faptului ca o anumita substanta numita cumarina (considerata, in cantitati mari, ca fiind hepatotoxica, cancerigena, nefrotoxica si anticoagulanta) se gaseste intr-o cantitate foarte mica in scortisoara de Ceylon (0.005 – 0.09 g/kg fata de 0.085 – 9.3 g/kg cat este in Cassia, considerand ca doza maxima sigura de cumarina pentru organismal uman este de 0.1 mg / kg corp pe zi).
Scortisoara din China (Cassia) nu trebuie considerata insa toxica, pentru ca nu este! Doar daca este consumata in mod frecvent si in cantitati mari, poate avea efecte negative asupra organismului!
Ce alte diferente exista intre scortisoara de Ceylon si scortisoara Cassia ?
Cand doriti sa cumparati scortisoara de Ceylon, uitati-va bine ca batonul sa fie plin, format din mai multe straturi de foite subtiri si nu doar un rulou gol pe dinauntru (ca la scortisoara procesata din comert). In mod obisnuit, scortisoara de Ceylon nu se comercializeaza pudra, tocmai pentru ca poate fi atat de usor inlocuita cu cea chinezeasca.
Scortisoara de Ceylon are o aroma suava ce se simte atunci cand se desfac foitele de pe baton iar gustul este usor dulce si delicat. Batonul are o culoare calda, apropiata de un maro mai deschis.
Gastronomie
Scortisoara de Ceylon se foloseste exact la fel ca si scortisoara obisnuita, adica la aromatizarea dulciurilor de orice fel (placinte, prajituri, budinci, torturi etc), in panificatie, in ceaiuri, in vinul fiert sau in lichioruri, chiar si in unele mancaruri din carne sau peste (impreuna cu alte condimente, cum ar fi chimen, sofran sau ghimbir). Puteti aromatize cafeaua cu un praf de scortisoara.
Atunci cand aveti nevoie de praf, batoanele de scortisoara de Ceylon se pot macina usor cu o rasnita obisnuita pentru cafea boabe.
Proprietati terapeutice
Scortisoara contine mangan, fier, calciu si fibre, dar si cinamaldehida, acetat si alcool de cinamil, care au un rol de antioxidanti. Cinamaldehida poate reduce vascozitatea trombocitelor, are un efect calmant participand si la scaderea tensiunii arteriale.
Se considera ca o cantitate de 6g de scortisoara de Ceylon consumata zilnic poate reduce concentratia de glucoza, trigliceride, colesterolul LDL si colesterolul total dar si nivelul glicemiei in cazul persoanelor cu diabet de tip 2.
De asemenea, scortisoara are un rol pozitiv in mentinerea siluetei (exista numeroase diete in acest sens) cu rol activ si in digestie, si intareste sistemul imunitar al organismului, lupta impotriva racelilor (impreuna cu mierea de albine), Infrumuseteaza si intinereste tenul, regleaza ciclului menstrual, actioneaza ca un tonic dar si ca un antiseptic, inlatura oboseala si apatia.
Scortisoara de Ceylon reprezinta un adevarat stimulant pentru creier – doar mirosind scortisoara ne creste atentia, memoria sau viteza vizual-motorie.
Pentru a combate raceala, dizolvati in apa calda sau in ceai o lingurita de miere (organica) si una de scortisoara de Ceylon (daca nu aveti macinata, puteti sa desfaceti un baton de Ceylon foita cu foita)
Puteti face inhalatii (numai bune pentru tuse sau sinusuri) daca puneti un baton de scortisoara de Ceylon in apa fiarta.

Ghimbirul are o istorie lunga. Originile lui sunt în India sau China, unde era mentionat in anul 500 IC in scrierile filosofului Confucius.
Denumire botanica: Zingiber Officinale
Alte denumiri: Ginger

Negustorii arabi au introdus ghimbirul in Grecia si Roma antica si este foarte probabil ca romanii sa-l fi dus in Anglia. Spaniolii au extins comertul cu ghimbir pana in Mexic si Indiile de Vest, in special Jamaica, tara care inca pretinde ca produce cel mai bun ghimbir. In secolul XIV, ghimbirul era cel mai popular condiment dupa piper.
Cand tai o bucata de ghimbir te izbeste o aroma proaspata de lamaie. Gustul lui este iute, fructat si aromatic.
Ghimbirul este un condiment foarte folosit in bucatariile asiatice, in toate formele lui: proaspat, macinat, uscat sau murat. Ghimbirul este folosit pentru asezonarea mancarurilor de curry, al tocanitelor, carnii de pui, miel, porc dar si al fructelor de mare si pestelui. Este foarte folosit si la deserturi, la turta dulce, orezul cu lapte sau salate de fructe. Se poate folosi in diferite moduri: bucati taiate pot fi adaugate la marinate sau la gatit. Ghimbirul ras, maruntit sau strivit este folosit la sosuri sau mancaruri fierte. Ghimbirul uscat este o mirodenie traditionala pentru muraturi. Ghimbirul macinat se foloseste in patiserie.
Ghimbirul are un record impresionant in tratarea diverselor boli: se spune ca ajuta circulatia sangelui si la indigestii, stimuleaza apetitul si calmeaza crampele. Ceaiul si baile de ghimbir sunt prescrise de medicina alternativa asiatica pentru reumatism, dureri de muschi sau raceli.

Turmericul macinat are o aroma si gust piperat, un pic lemnos. Turmericul este cel mai important condiment din praful de curry fiind foarte utilizat in mancarurile indiene.
Denumire botanica: Curcuma longa, Curcuma Domestica
Alte denumiri: Curcuma, Sofran Indian


In cultura Indiana turmericul este un condiment sfant. Pana de curand sutanele preotilor budisti erau vopsite cu turmeric.
In timpul ceremoniilor de casatorie Hindu, un fir sacru inmuiat in pasta de turmeric este legat la gatul miresei de catre mire. In Malaesia, o pasta de turmeric este imprastiata pe abdomenul mamei si pe cordonul ombilical după nastere, nu doar pentru indepartarea spiritelor rele cat si in scopuri medicale, turmericul fiind un antiseptic.
Cand o reteta are nevoie de sofran, unii ar putea sugera turmericul, acesta fiind denumit si sofranul indian, insă nu are aceeasi aroma cu sofranul. Turmericul este cel mai apreciat ca ingredient in curry, in special la cele de peste. Este de asemenea folosit la chutney si muraturi, orez si paste.

Curcumina este principalul ingredient activ izolat al turmericului ce actioneaza in diminuarea inflamatiilor artritei reumatoidale. Are nenumarate efecte terapeutice pozitive, de la cele maibanale pana la cancer.   










sursa bazarulcumirodenii.ro

Niciun comentariu: