http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

vineri, iunie 26, 2015

26 iunie: România sărbătoreşte Ziua Drapelului Naţional . Deşteaptă-te, române, că nu e prea târziu Şi apără drapelul, cât încă mai eşti viu! Nu lăsa neghiobii să-şi bată joc de el! Ei au capul aiurea, deci minte n-au de fel.Din culori de curcubeu
Impletite in cununa
Trei cu dragoste-mi aleg
Pentru patria strabuna.
Trei culori, ca trei petale,
Le alatur si-mi fac steag
Rosu,galben si albastru,
Tricolorul tarii drag.

Ziua Drapelului Naţional a fost instituită în România prin Legea nr. 96/1998.
Ziua Drapelului National este marcata de autoritatile publice si celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari educative cu caracter evocator sau stiintific consacrate istoriei patriei, precum si prin ceremonii militare specifice organizate in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne, potrivit Agerpres.
Parlamentul Romaniei se intruneste in sedinta comuna si sunt organizate ceremonii publice de inaltare a Drapelului National in Capitala si in toate municipiile resedinta de judet.
Constitutia Romaniei din 1991 prevede ca drapelul tricolor este un simbol national alaturi de stema, sigiliu si imn.
Drapelul National - albastru, galben, rosu - de la lance - a fost decretat, pentru prima oara, ca simbol national de Guvernul revolutionar provizoriu din Tara Romaneasca la 14/26 iunie 1848, avand deviza 'Dreptate - Fratie' inscrisa pe el.
El nu a suferit transformari majore de-a lungul istoriei. Doar distributia culorilor (in materie de proportie si pozitie) s-a schimbat intr-o anumita masura, fiind egalizata dupa Revolutia de la 1848 cand, sub impactul spiritului revolutionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel national steagul standard cu trei culori.
Documente sigilografice atesta faptul ca in unele epoci istorice, drapelul romanesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu rosul in partea superioara, galbenul in mijloc si albastrul la baza. De asemenea, proportia culorilor nu a fost aceeasi cu cea de acum (33% pentru fiecare culoare). Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datand din vremea lui Mihai Viteazul si chiar Stefan cel Mare.
In contextul revolutionar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state nationale, si revolutionarii romani, aflati la Paris la izbucnirea revolutiei, vor arbora drapelul albastru, galben, rosu, cu albastru la hampa. Asa va fi si consfintit, ca drapel national, prin Decretul nr. 1 din 14/26 al guvernului provizoriu de la Bucuresti.
Guvernul provizoriu intarea ca 'Steagul national va avea trei culori - albastru, galben si rosu'. Deviza romana, care va fi scrisa atat pe steaguri cat si pe monumentele si decretele publice, se va compune din aceste doua cuvinte 'Dreptate, Fratie'. Drapelul national tricolor, rosu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfintit a doua zi in cadrul Marii Adunari Nationale de pe Campul Filaretului numit de atunci inainte Campia Libertatii, mai scrie Agerpres.
La 13 iulie 1848, prin decretul 252, guvernul revolutionar a stabilit ca dispunerea culorilor tricolorului sa fie de la lance astfel - albastru inchis, galben deschis si rosu carmin. S-a dispus totodata confectionarea de steaguri nationale care sa fie arborate in toate localitatile. Din pacate se mai pastreaza doar foarte putine, cum este piesa expusa la Muzeul National de Istorie a Romaniei si care a apartinut Garzii orasenesti din Slatina.

hotnews.ro

Niciun comentariu: