http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

marți, ianuarie 05, 2016

Ajunul Bobotezei, zi de post negru - 5 ianuarie 2015 - Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu curateste-ne de toate faradelegile noastre si sfinteste sufletele si trupurile noastre, ca sa te slavim si sa-ti multumim pentru toate binefacerile Tale ! Amin.

Apropierea sărbătorii Botezului Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea de Bobotează, îi invită pe toţi creştinii la o pregătire prealabilă.
Pentru a întâmpina aşa cum se cuvine acest Praz­nic luminat , în care Hristos se arată la apele Ior­danului pentru mântuirea tu­turor oamenilor şi izbăvirea lor de păcat, creştinii se pregă­tesc duhovniceşte, dar şi tru­peşte prin post negru. Asta în­seamnă că nu se mănâncă şi nu se bea nimic, întreaga zi. Obi­ceiul de a se ţine post as­pru în ziua de 5 ianuarie se păstrează încă din vechime, din secolele IV – VI şi repre­zintă o rămăşiţă a practicilor catehumenilor, ca­re posteau timp de 40 de zile, pen­tru a primi botezul în seara aces­tei zile. Abia după acest ritual pu­teau să participe pentru prima dată la liturghia creştinilor şi la final, să se împărtăşească. După aproape două milenii, credincioşii ţin post negru în această zi pentru a putea primi cu vrednicie Agheasma Mare, ce se sfinţeşte în ziua de 6 ianuarie, la Bobotează.

Niciun comentariu: