http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro http://coltisorderai.blogspot.ro
http://coltisorderai.blogspot.ro
aaa

BANNERE


EnterClick Toate retetele sunt pe Petitchef autor prezent pe gatesteinteligent Recensamantul Bloggerilor Reprezint Dobrogea in recensamantul Bloggerilor
Icoana brodata cu margele
Retete de mancaruri. Retete culinare.
...... ... Fericiti cei Prigoniti
... http://coltisorderai.blogspot.ro

miercuri, august 09, 2017

RITUALUL SI RETETELE PENTRU TURTITE SI PHANOUROPITA PENTRU SFANTUL MARE MUCENIC FANURIE CARE ESTE PRAZNUIT AN DE AN LA DATA DE PE 27 AUGUST... Ritualul dureaza cu totul zece zile, si se face, de preferinta, in afara postului. Anul acesta se incepe din data de 17 august deoarece avem doar o zi de duminica in care se face pauza, deci nu se fac turtitele. .

Cei care au nevoie de ajutor in caz de boala, de pierdere, de diferite piedici, ispite sau in probleme de suflet pot sa-i ceara ajutor negresit Sfantului Fanurie.


Incepand din data de 17 august pana pe data de 26 august se coc cate 3 turtite , noua zile la rand, astfel: in zilele de luni, miercuri si vineri, aluatul va fi de post, iar in zilele de marti, joi si sambata  se pot face de dulce, iar duminica se face pauza, nu se fac turtitele. 

Pe 26 august se prepara prajitura pe care o ducem la biserica in cea de a zecea zi - pe 27 august - ziua praznicului.  
Deşi nicio scriere nu precizează nimic în legătură cu mama Sfântului Fanurie, există o puternică tradiţie în Grecia şi Cipru, legată de „fanuropite”, prăjiturile Sfântului Fanurie, care se dau de pomană pentru sufletul mamei acestuia. Se spune că mama lui era o femeie plină de păcate, care nu a vrut să se pocăiască până la moarte. În timpul martiriului, Sfântul Fanurie s-a rugat ca „oricine se roagă pentru mântuirea mamei lui Fanurie să fie ajutat”. Prăjiturile se pot face oricând în timpul anului, dar în mod deosebit se coc în ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din data de 27 august, unde sunt binecuvântate şi apoi împărţite. Cei care le oferă, rostesc rugăciuni „pentru mama Sfântului Fanurie”.

Ritualul dureaza cu totul zece zile, si se face, de preferinta, in afara postului.

Incepand din data de 17 august pana pe data de 26 august se coc cate 3 turtite , noua zile la rand, astfel: in zilele de luni, miercuri si vineri, aluatul va fi de post, iar in zilele de marti, joi si sambata  se pot face de dulce, iar duminica se face pauza, nu se fac turtitele. 

Pe 26 august se prepara prajitura pe care o ducem la biserica in cea de a zecea zi - pe 27 august - ziua praznicului.  


Aluatul de post contine: faina, apa, sare, ulei de masline sau se poate adauga in aluat scortisoara si putin zahar  si se coc intr-o tigaie de teflon. Turtitele se fac dimineata si se impart calde, la trei persoane, care sa spuna "bogdaproste", iar persoana care imparte trebuie sa rosteasca  in gand: "Sa fie pentru mama Sf. Fanurie". 

In aluatul "de dulce" se adauga in aluat un ou.

Dupa ajutorul primit, se va face o placinta care poate avea ou si branza sau prajitura 

Phanouropita si se imparte tot la trei persoane sarace, iar cel ce imparte zice in gand: "Multumesc, Sf. Fanurie, pentru ajutorul primit!". 

Important:

Turtele se fac de catre cel care le si imparte; persoana respectiva va citi zilnic, de trei ori, acatistul sfantului, adaugand in text cererea adresata lui; nu va spune nimanui pentru ce face pomana, nu va gusta turtele, nici el, nici altcineva din familie.În caz de imposibilitate , de boala poate duce la final ritualul, rugaciunea o persoana apropiata.


Retete pentru turtite gasiti aici :

http://valentinaghidculinar.blogspot.ro/search/label/RETETE%20PT%20SF.FANURIE

Reteta pentru Prajitura Phanouropita


PRIMA VARIANTĂ
Reţetă de la Biserica Sfântului Fanurie din Insula Rhodos:

3 CĂNI ŞI JUMĂTATE – FĂINĂ
1 CANĂ ŞI UN SFERT – ZAHĂR
TREI SFERTURI DE CANĂ – ULEI DE PORUMB
O JUMĂTATE CANĂ – STAFIDE ( ţinute înainte în apă călduţă )
O JUMĂTATE CANĂ – NUCI ( date prin făină )
O JUMĂTATE CANĂ - CONIAC
O JUMĂTATE CANĂ – SUC DE PORTOCALE
1 LINGURIŢĂ – CUIŞOARE
1 LINGURIŢĂ – COAJĂ RASĂ DE PORTOCALE
1 LINGURIŢĂ – BICARBONAT
1 PRAF DE COPT
Toate ingredientele se amestecă până se omogenizează compoziția obținută. Se unge o tavă cu ulei de măsline, se tapetează cu făină și se presară puțin zahăr .
Se toarnă în tavă  întreaga compoziţie și se va coace la foc potrivit aproximativ o ora. Se va tăia după racire .
A DOUA VARIANTA 
sucul de la  4 - 5 portocale mari
2-3 linguri esenţă de portocale
300 g zahăr
cca 600 - 700 g făină 
250 ml ulei de măsline ( să nu vă sperie cantitatea)
100 g miez de nuci mărunțit
100 g stafide 
1  linguriță rasă bicarbonat de sodiu stins in zeamă de lămâie
1 linguriță rasă praf de scorțișoară
1 linguriță rasă praf de cuișoare

Se amestecă  zahărul, praful de bicarbonat de sodiu, sucul, pulpa rămasă după ce aţi stors portocalele, esenţă de portocale și se amestecă bine. Adăugați făina prin cernere, amestecând să nu se formeze cocoloașe. Adăugați uleiul și restul de ingrediente ( nucă, stafidele, praful de scorțișoară și praful de cuișoare) și amestecați până obțineți o pastă omogenă de consistența checului sau pandișpanului.
Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă bine cu ulei de măsline, apoi băgați tava la cuptor pentru coacere (cca 40 de minute).
Înainte să scoateți din cuptor, verificați prăjitura cu o scobitoare, iar dacă este necesar mai lăsați câteva minute.

IN TIMPUL PREPARARII TURTITELOR, A  PRAJITURII  SE SPUNE TATAL NOSTRU, SE SPUNE SA FIE PENTRU MAMA SFANTULUI FANURIE SI SE FAC INCHINACIUNI.

Spre calea mântuirii, care este calea lui Hristos, îndreaptează-ne pe noi cei ce ne închinăm şi te lăudăm, dătătorule de bucurie, Fanurie preafericite!Rugaciune

Preabunule si de Dumnezeu purtatorule Fanurie,facatorule de minuni,al celor ce cu credinta alearga la tine, cauta spre noi nevrednicii,necredinciosii si pacatosii din inaltimea din care Dumnezeu te-a randuit si auzi-ne pe noi cei ce cerem ajutor de la tine si mare mila!Apleaca-te spre noi si ne ajuta noua tuturor dupa credinta noastra si roaga-te lui Dumnezeu sa mantuiasca pe noi Sfinte Fanurie. Vezi-ne pe noi cei ce cu credinta ingenunchiem inaintea ta; creste-i pe copii, intareste-i pe parinti, ajuta-le pe vaduve, tamaduieste-i pe bolnavi,iar pe robii tai si izbaveste-ne si ne usureaza de toate nevoile si incercarile ce vin asupra noastra. Ne punem nadejdea in tine Preabunule Fanurie sa ne fii noua milostiv si indreptator catre mantuire ca prin tine sa-l slavim pe Domnul nostru Iisus Hristos si pe toate puterile ceresti acum si pururea si in vecii vecilor ! Amin!

MANTUIESTE-O DOAMNE PE MAICA SFANTULUI FANURIE SI AJUTA-MI SI MIE PACATOSUL.

RUGACIUNE


Catre tine, Sfinte Mucenice Fanurie, inltandu-ne gandurile, noi pacatosii cu umilinta si cu caldura te rugam: cauta dintru inaltimea cea plina de slava a cerurilor, unde, prin viata ta Sfanta si prin chinurile tale mucenicesti pentru Hristos, ti-ai dobandit salasluire vesnica, si te milostiveste de suferintele, durerile, patimirile, necazurile, amaraciunile si stramtorarile noastre. Si te roaga cu indrazneala pe care ai agonisit-o, catre Stapanul tau ceresc si Dumnezeul nostru, sa ne ierte pacatele pe care cu stiinta si cu nestiinta, pururea, ca niste robi nevrednici savarsim, si sa nu se manie pe noi pana in sfarsit, pentru putinatatea dragostei noastre fata de El si fata de aproapele nostru; ci sa fie pururea plin de milostivire fata de noi si sa indeparteze de la noi toata suferinta si durerea, toate patimile si necazurile, toate amaraciunile si stramtorile, zidind in noi cuget curat, ca sa putem rupe cu viata noastra de pacat de pana acum, si privind la ceruri, sa ne inflacaram de dorul de a deveni si noi bineplacuti lui Dumnezeu. Asa, Sfinte Mucenice Fanurie, fii povatuitorul si indrumatorul nostru pe cararile cele necunoscute ale vietii, pentru ca urmand pilda credintei si a dragostei tale fata de Hristos, sa ne invrednicim de darurile tale, pentru iubirea de oameni si binecuvantarea Marelui nostru Dumnezeu; si trecand dintru aceasta viata pamanteasca, sa ne bucuram, laolalta cu tine si cu toti cei bineplacuti din veac ai Domnlui, de imparatia cea nesfarsita a cerurilor si de partea celor drepti, ca impreuna cu toti si inconjurati de cerestii ingeri, sa aducem slava, cinste si inchinaciune lui Dumnezeu Celui slavit in Treime, in vecii vecilor. Amin!

Niciun comentariu: